Magda Gessler: Ma być na bogato i do syta. W tym tkwi cały urok kuchni podkarpackiej

Czytaj dalej
Fot. Jarosław Jakubczak
Kamil Jaworski

Magda Gessler: Ma być na bogato i do syta. W tym tkwi cały urok kuchni podkarpackiej

Kamil Jaworski

Tutejsze jedzenie jest nie tylko wykwintne i obfite w smaki, ale też bardzo sycące - mówi o kuchni podkarpackiej Magda Gessler, znawczyni smaków, restauratorka, prowadząca telewizyjny program "Kuchenne rewolucje".

Co wyróżnia kuchnię podkarpacką?

Muszę się przyznać, że kocham kuchnię podkarpacką, przede wszystkim za serdeczność, gościnność. To oczywiście dla niektórych tylko „dodatek”, ale dla mnie atmosfera, którą tworzy się przy stole jest ważniejsza od podania. Poza tym, tradycja, przywiązanie do rytuałów, historii. Ma być na bogato i do syta, w tym tkwi cały urok tej kuchni.

Czy siłą kuchni podkarpackiej jest tylko i wyłącznie tradycja, czy też potrawy tego regionu mogą zyskać dzięki czerpaniu inspiracji z innych kuchni?

Kuchnia podkarpacka to nie tylko, a nawet nie przede wszystkim, polska tradycja kulinarna. Na jednym stole spotykają się tu połączone siły kuchni austriackiej, czeskiej, węgierskiej, ukraińskiej, polskiej, żydowskiej i ormiańskiej. To wyjątkowy miks kultur, smaków, receptur, historii.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Kamil Jaworski

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.