Letnie desery. Przepis na domowy kisiel Dominiki Wójciak

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Letnie desery. Przepis na domowy kisiel Dominiki Wójciak

Dominika Wójciak

Lubię celebrowanie codzienności dobrym śniadaniem, zjedzonym w spokoju choćby ten spokój miał trwać jedynie 10 minut. Lubię celebrowanie codzienności małymi przyjemnościami, jak dobra kawa do suszonej figi na przekąskę, ciepła zupa w chłodny deszczowy dzień czy kieliszek wina do kolacji.

Małe przyjemności są warte doceniania. Do letnich rytuałów celebrowania codzienności dorzucam proste letnie desery, jak kisiel ze świeżych owoców, uczciwy, dobry budyń, na żółtkach i dobrym mleku. Bo wcale nie potrzeba spędzać w kuchni godzin, by przygotować pyszności warte celebracji.

KISIEL AGRESTOWY

Składniki na 4 porcje:

Przygotowanie:

Agrest umyj i przełóż do garnka. Owoce zalej 500 ml wody i zagotowuj pod przykryciem (żeby nadmiar płynu nie odparował). Gotuj na średnim ogniu 5 - 10 minut do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Kompot dosłodź do smaku miodem. 4 łyżki wody wymieszaj w szklance ze skrobią i powstałą zawiesinę wlej do kompotu cały czas mieszając.

Gotuj kisiel na wolnym ogniu 2-3 minuty aż zgęstnieje. Przelej do przepłukanych zimną wodą pucharków. Podawaj na gorąco lub na zimno. Możesz dodać nieco bitej śmietany albo gęstego jogurtu na koniec.

Zamiast agrestu możesz wykorzystać jakiekolwiek inne letnie owoce albo ich mieszankę. Pyszny będzie kisiel jagodowy podany z kleksem kwaśnej śmietany, malinowo-porzeczkowy albo wiśniowy na czerwonym winie.

Próbujcie! Domowy kisiel jest wyśmienity!

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.