Lawenda w domu. Niezwykłe zalety
Lawenda koi nerwy, podkreśla smak sałatek i dań mięsnych, a do tego odstrasza mole. Przedstawiamy mniej znane oblicza lawendy.
Właściwości lawendy znane były już w starożytności, a współcześnie, niektórzy myślą, że to tylko piękna roślina o intensywnym zapachu. Wieki temu, gdy świat opanowała dżuma (zwana czarną śmiercią), próbowano walczyć z zarazą właśnie lawendą. Roślina służyła też do dezynfekcji, nie tylko domów, ale też szpitali, w których przebywali chorzy na dżumę. Ale i w dzisiejszych czasach lawenda ma sporo zastosowań. Warto przypomnieć, do czego jeszcze można wykorzystać to zioło.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.