Lasagne z marchewką

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Lasagne z marchewką

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Lasagne bez mięsa? Spróbujcie. Włoskie danie z młodymi marchewkami i soczewicą nabiera całkiem nowych smaków.

LASAGNE WARZYWNA
SKŁADNIKI:

250 g płatów lasagne

100 g twardego koziego sera (możesz zastąpić parmezanem)

sól

oliwa do posmarowania blachy

masło do posmarowania blachy

Purée

6 młodych marchewek

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 szklanka mleka

½ świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Sos

2 łyżki oleju

1 duża cebula

2 marchewki

2 gałązki świeżego tymianku

100 ml bulionu warzywnego

1 puszka krojonych pomidorów bez skóry

1 szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy (może być z puszki)

sól

świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj purée. Marchewki umyj i obierz. Pokrój w plastry i wrzuć do rondla z rozpuszczonym masłem, posyp solą i pieprzem, dodaj pokrojony w plastry czosnek i duś pod przykryciem przez 5-10 minut. Zdejmij pokrywkę, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki zmiękną. Odlej większą część płynu i zmiksuj marchewki na gładkie purée, w razie potrzeby dolewając płyn z gotowania. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

2. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj marchewki starte na tarce o dużych oczkach i listki tymianku. Podsmaż, po czym wlej bulion i dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, wtedy dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

3. Jeśli używasz suchego makaronu, obgotuj płaty przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Wyłóż je na blasze posmarowanej oliwą, by się nie posklejały. Świeżego makaronu nie musisz obgotowywać.

4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 16 x 16 cm wysmaruj masłem, na dnie rozsmaruj purée marchwiowe, następnie rozłóż warstwę płatów makaronowych. Na makaron wyłóż ⅓ sosu, warstwę purée i starty ser, przykryj płatami i ułóż dwie kolejne warstwy. Dociśnij lekko górne płaty i posmaruj je pozostałym purée. Na wierzchu zetrzyj trochę sera. Piecz przez 20-30 minut.

Smacznego!

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.