Lasagne z marchewką
Życie ze smakiem. Lasagne bez mięsa? Spróbujcie. Włoskie danie z młodymi marchewkami i soczewicą nabiera całkiem nowych smaków.
LASAGNE WARZYWNA
SKŁADNIKI:
250 g płatów lasagne
100 g twardego koziego sera (możesz zastąpić parmezanem)
sól
oliwa do posmarowania blachy
masło do posmarowania blachy
Purée
6 młodych marchewek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
½ świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 marchewki
2 gałązki świeżego tymianku
100 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
1 szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy (może być z puszki)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj purée. Marchewki umyj i obierz. Pokrój w plastry i wrzuć do rondla z rozpuszczonym masłem, posyp solą i pieprzem, dodaj pokrojony w plastry czosnek i duś pod przykryciem przez 5-10 minut. Zdejmij pokrywkę, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki zmiękną. Odlej większą część płynu i zmiksuj marchewki na gładkie purée, w razie potrzeby dolewając płyn z gotowania. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
2. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj marchewki starte na tarce o dużych oczkach i listki tymianku. Podsmaż, po czym wlej bulion i dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, wtedy dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
3. Jeśli używasz suchego makaronu, obgotuj płaty przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Wyłóż je na blasze posmarowanej oliwą, by się nie posklejały. Świeżego makaronu nie musisz obgotowywać.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 16 x 16 cm wysmaruj masłem, na dnie rozsmaruj purée marchwiowe, następnie rozłóż warstwę płatów makaronowych. Na makaron wyłóż ⅓ sosu, warstwę purée i starty ser, przykryj płatami i ułóż dwie kolejne warstwy. Dociśnij lekko górne płaty i posmaruj je pozostałym purée. Na wierzchu zetrzyj trochę sera. Piecz przez 20-30 minut.
Smacznego!
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news