Laboratorium autentykacji win z łódzkiego BioNanoParku pierwsze w Polsce uzyskało międzynarodowy certyfikat do badania jakości tego trunku

Czytaj dalej
Fot. BioNanoPark
(pij)

Laboratorium autentykacji win z łódzkiego BioNanoParku pierwsze w Polsce uzyskało międzynarodowy certyfikat do badania jakości tego trunku

(pij)

Działające w łódzkim BioNanoParku laboratorium jako pierwsze w Polsce uzyskało międzynarodowy certyfikat kompetencji w obszarze badania autentyczności win. Stało się tym samym pierwszym w kraju ośrodkiem specjalizującym się w ocenie jakości trunków, jak i wykrywaniu jego zafałszowań.

- Wino to produkt absolutnie magiczny. Powstaje wyłącznie z winogron! Według prawa do wina nie wolno dolewać wody, dosypywać cukru, blendować z innymi alkoholami. Wino to czysty produkt winogronowy. Co więcej, ponieważ winogrona tracą swoje wartości podczas transportu, wino trzeba robić „tu i teraz", tuż po zbiorach - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, która odwiedziła laboratorium autentykacji win w BioNanoPark.

W artykule:

  • Fałszowanie wina najdroższe
  • Jak wygląda sytuacja na rynku win

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
(pij)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.