Kulinarne szlaki. Rybki, że palce lizać i syrop z róży [WIDEO]

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Brożek
Dariusz Brożek

Kulinarne szlaki. Rybki, że palce lizać i syrop z róży [WIDEO]

Dariusz Brożek

W gospodarstwie agroturystycznym „Dolatówka” nad Zalewem Bledzewskim można wypocząć i skosztować tradycyjnych potraw

Że przysmakiem mogą być owoce i warzywa to wiemy od dawna. Ale płatki kwiatów? Tymczasem w malowniczej scenerii Zalewu Bledzewskiego rosną róże, z których Magdalena Dolata wyrabia znakomity syrop. Tajemnica jego smaku tkwi właśnie w płatkach. Docenili ją nawet jurorzy prestiżowego konkursu Kulinarna Perła. Wcześniej nagrodzono przyrządzane przez panią Magdalenę ryby w zalewie octowej.

Od ponad 20 lat Magdalena i Andrzej Dolatowie wynajmują pokoje letnikom. Jako jedni z pierwszych w powiecie międzyrzeckim postawili na agroturystykę i teraz zgodnie przyznają, że to był strzał w dziesiątkę. - Zaczęło się od tego, że turyści sami przychodzili i pytali, czy możemy im wynająć pokój na kilka dni - opowiada A. Dolata.

Pani Magdalena zdradziła nam przepisy na swoje przysmaki.

Czytaj we wtorek, 4 lipca, w "Gazecie Lubuskiej' i w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Magdalena Dolata
Dariusz Brożek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.