Kulinarne podróże na ostro przez obie Ameryki
Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Jeśli jesteście rozsmakowani w Krakowie, ten konkurs jest dla Was. Sprawdzamy, gdzie pod Wawelem warto zjeść. Wskażcie swoich faworytów!

Czosnek, cynamon, papryczki chili, gorzka czekolada, chleb, orzechy... w jednym sosie! Taki jest słynny mole, podawany obowiązkowo w każde święto na meksykański stół. Jego niezwykły skład to metafora kuchni Ameryki Południowej i Środkowej. Jest ostro, słodko i bardzo aromatycznie.
Smak latynoskiej kuchni przenoszą do Krakowa takie miejsca, jak meksykańskie Manzana, Alebriche czy brazylijska Carioca. Jeśli macie ochotę na solidną porcję aromatycznego jedzenia, zajrzyjcie do Alebriche na tortillę z mięsem, opuncją i sosem „pico de gallo”. W Manzanie spodziewajcie się wykwintnej wariacji na temat latynoskiej kuchni. W Pimiento Argentino Grill, Chorizo i Well Done zatopicie zęby w krwistych porcjach mięsa. Carioca zaś uraczy was słynnymi bułeczkami serowymi z tapioki, czyli pao de queijo, i gulaszem z czarnej fasoli – feijoadą.
Na wybranych kandydatów do tytułu „Smaki Krakowa 2015” można głosować, wysyłając SMS, za pośrednictwem naszej strony internetowej www.dziennikpolski24.pl i za pośrednictwem aplikacji na portalu Facebook.
Jeżeli chcecie Państwo wysłać SMS, macie czas do 28 września. Listę wytypowanych przez Kapitułę restauracji znajdziecie obok. Wystarczy wpisać numer wybranego kandydata. Jeden wysłany SMS to 10 punktów w plebiscycie na daną kandydaturę. Przypominamy, że głosowanie internetowe potrwa do 21 września.
Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii, które zostaną nominowane do III etapu plebiscytu. W nim wybierzemy laureatów i przyznamy Grand Prix.
Zadecyduje ostatecznie Kapituła, uwzględniając sumę liczby głosów. Podejmując tę decyzję, będzie się ona kierować zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach decydować będą głosy oddane w głosowaniu, w pozostałych 50 procentach głosy członków Kapituły Plebiscytu.