Dorota Dejmek

Kto powinien unikać glutenu? Czy można wyleczyć celiakię?

Pieczywo to jedno z głównych źródeł glutenu Fot. Fot. 123RF Pieczywo to jedno z głównych źródeł glutenu
Dorota Dejmek

Dieta. Kiedyś gluten był obecny w produktach zbożowych. Dziś dodawany jest m.in. do wędlin, przypraw i wysoko przetworzonej żywności. Te praktyki i fakt, iż zboża modyfikuje się genetycznie, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu, powodują, że jego spożycie jest coraz wyższe.

Gluten to mieszanina białek: glutenin i prolamin, które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Przemysł piekarniczy chętnie wykorzystuje zboża o wysokiej zawartości glutenu. Wypieki z tego typu mąk są bardziej elastyczne, lżejsze i mniej zbite.

Kilkadziesiąt lat temu gluten obecny był w produktach zbożowych. Dziś dodawany jest m.in. do wędlin, przypraw i wysoko przetworzonej żywności. Te praktyki i fakt, że zboża modyfikuje się genetycznie, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu, powodują, iż spożycie tego białka jest wyższe niż kiedyś. Kto powinien unikać glutenu?

Nietolerancja

Celiakia to nietolerancja glutenu. Proces ma podłoże immunologiczne, a w zasadzie - ponieważ dotyczy naszych własnych tkanek - autoimmunologiczne. Występuje u osób z predyspozycją genetyczną; celiakia to jedna z niewielu chorób, gdzie praktycznie jest 100-procentowa asocjacja z określonymi genami. Te geny w naszej populacji są dosyć częste, występują bowiem u ok. 30 proc. Polaków, na szczęście tylko 1 proc. społeczeństwa ma celiakię.

Czytaj więcej:

  • jak rozpoznać celiakię
  • w jaki sposób u osób dorosłych ujawnia się alergia na gluten
  • jakie są objawy nadwrażliwości na gluten

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Dorota Dejmek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.