
Susza ma wpływ nawet na smak rosołu, bo może w nim zabraknąć pietruszki, która stała się towarem deficytowym i drogim. Podobnie jak korzenie chrzanu, bo i ta roślina nie lubi upałów.
- Dlaczego pietruszka jest tak droga? - pytała klientka bydgoskiego sklepu spożywczego w którym kilogram tego towaru wyceniono w minionym tygodniu na 17 złotych.
- A to różnie bywało - próbowała tłumaczyć sprzedawczyni. - Ceny raz rosną, innym razem spadają...
- Nieprawda - stwierdziła inna klientka. - Tak drogiej pietruszki jeszcze nigdy nie widziałam! Chrzan też kosztuje 17 złotych za kilogram, to jakieś szaleństwo!
Dlaczego pietruszka jest tak droga? Czytaj w dalszej części artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.