Lucyna Talaśka-Klich

Korzeniom było za gorąco. Chrzan i pietruszka są bardzo drogie

W sklepiku warzywnym w Przysieku, koło Torunia, w minionym tygodniu pietruszka (korzeń) kosztowała 16 zł/kg. Na zdjęciu Dorota Banaszek prezentuje także Fot. Lucyna Talaśka-Klich W sklepiku warzywnym w Przysieku, koło Torunia, w minionym tygodniu pietruszka (korzeń) kosztowała 16 zł/kg. Na zdjęciu Dorota Banaszek prezentuje także korzenie chrzanu (po 17 zł/kg).
Lucyna Talaśka-Klich

Susza ma wpływ nawet na smak rosołu, bo może w nim zabraknąć pietruszki, która stała się towarem deficytowym i drogim. Podobnie jak korzenie chrzanu, bo i ta roślina nie lubi upałów.

- Dlaczego pietruszka jest tak droga? - pytała klientka bydgoskiego sklepu spożywczego w którym kilogram tego towaru wyceniono w minionym tygodniu na 17 złotych.

- A to różnie bywało - próbowała tłumaczyć sprzedawczyni. - Ceny raz rosną, innym razem spadają...

- Nieprawda - stwierdziła inna klientka. - Tak drogiej pietruszki jeszcze nigdy nie widziałam! Chrzan też kosztuje 17 złotych za kilogram, to jakieś szaleństwo!

Dlaczego pietruszka jest tak droga? Czytaj w dalszej części artykułu.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Lucyna Talaśka-Klich

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.