Koniec wakacji z grzybami

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Koniec wakacji z grzybami

Ania Starmach

Kto zaliczył już w tym roku grzybobranie ręka do góry! Ja, niestety, podnieść jej nie mogę, nadmiar obowiązków uniemożliwia mi skutecznie wyjazd za miasto.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Na szczęście w samym centrum Krakowa, na Starym Kleparzu, od zawsze w sezonie można dostać najlepsze dary lasu (najlepiej zaopatrywać się u certyfikowanych sprzedawców). I choć to lato ponoć najlepsze dla grzybów nie jest (aczkolwiek nie pamiętam, kiedy grzybiarze nie narzekali na aurę pogodową), to wybór i tak jest szeroki. Moje ulubione grzyby to kurki i prawdziwki.

Dobrze przyrządzone i doprawione zamienią wasz posiłek w prawdziwą kulinarną ucztę! Smacznego!

Kurki z kaszą gryczaną

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki, kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu
Przygotowanie: Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, a jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem dodaj kurki, zalej je białym winem, gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek, i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku.
Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Kruche pierogi z prawdziwkami

Ciasto: 250g mąki, 125g zimnego masła, 1 jako, 1 łyżka gęstej śmietany, szczypta soli
Farsz: 400g prawdziwków, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 50g mascarpone
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ciasto zlep w kulkę i umieść w lodówce na 30 minut. Aby przygotować farsz, grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby i duś około 10-15 minut. Następnie dodaj mascarpone, świeży tymianek, sól, pieprz. Farsz ostudź. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu, mocno sklejaj brzegi. Następnie każdy pieróg posmaruj rozbełtanym jajem, przyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagiatelle z kurkami

Składniki: 400 g makaronu tagliatelle, 300 g kurek, 300 g piersi z kurczaka, 250 ml śmietany kremówki, garść
prażonych orzechów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, 50 g sera grana padano, 1 łyżka posiekanego rozmarynu , natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie oczyszczamy. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i solimy.
Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy grzyby i smażymy je ok. 5 minut, aż puszczą sok. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy kurczaka.
Do podsmażonych kurek dodajemy śmietankę i gotujemy całość na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem, startym serem, pietruszką i prażonymi orzechami!

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.