Kiszonki do zupy
Na niepogodę najlepsza jest zupa, a na niepogodę listopadową najlepsza będzie zupa z kiszoną dynią. Prosta, pożywna i piękna w smaku.
Zamiast dyni w serwatce polecam kimchi albo kiszoną kapustę, wtedy warto do zupy dodać jeszcze imbiru i koncentratu pomidorowego.
Zachwycicie się nią na pewno!
EKSPRESOWA SOCZEWICOWA Z KISZONĄ DYNIĄ W SERWATCE
SKŁADNIKI:
200 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy,
750 l wody,
1 łyżeczka ziaren kuminu, uprażonych i utartych w moździerzu, 1 l słoik kiszonej dyni w serwatce (patrz na felieton sprzed tygodnia),
1 pęczek świeżych ziół, dowolnych, drobno posiekanych (natka pietruszki, kolendra, bazylia, szczypior, czosnek niedźwiedzi),
3 łyżki prażonych ziaren lub orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę zalej wodą z jedną łyżeczką soli. Zagotuj i gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce kiszone warzywa i płyn z kiszenia.
Zagotuj i podawaj od razu z mnóstwem posiekanych ziół i prażonymi ziarnami. Zupe przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku do trzech dni. Z każdym dniem smakuje lepiej. Dajcie mi znak, jak wam wyszło.