Kiszonki do zupy

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Kiszonki do zupy

Dominika Wójciak

Na niepogodę najlepsza jest zupa, a na niepogodę listopadową najlepsza będzie zupa z kiszoną dynią. Prosta, pożywna i piękna w smaku.

Zamiast dyni w serwatce polecam kimchi albo kiszoną kapustę, wtedy warto do zupy dodać jeszcze imbiru i koncentratu pomidorowego.

Zachwycicie się nią na pewno!

EKSPRESOWA SOCZEWICOWA Z KISZONĄ DYNIĄ W SERWATCE

SKŁADNIKI:

200 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy,

750 l wody,

1 łyżeczka ziaren kuminu, uprażonych i utartych w moździerzu, 1 l słoik kiszonej dyni w serwatce (patrz na felieton sprzed tygodnia),

1 pęczek świeżych ziół, dowolnych, drobno posiekanych (natka pietruszki, kolendra, bazylia, szczypior, czosnek niedźwiedzi),

3 łyżki prażonych ziaren lub orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę zalej wodą z jedną łyżeczką soli. Zagotuj i gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce kiszone warzywa i płyn z kiszenia.

Zagotuj i podawaj od razu z mnóstwem posiekanych ziół i prażonymi ziarnami. Zupe przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku do trzech dni. Z każdym dniem smakuje lepiej. Dajcie mi znak, jak wam wyszło.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.