Kiszonki do zupy

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Kiszonki do zupy

Dominika Wójciak

Na niepogodę najlepsza jest zupa, a na niepogodę listopadową najlepsza będzie zupa z kiszoną dynią. Prosta, pożywna i piękna w smaku.

Zamiast dyni w serwatce polecam kimchi albo kiszoną kapustę, wtedy warto do zupy dodać jeszcze imbiru i koncentratu pomidorowego.

Zachwycicie się nią na pewno!

EKSPRESOWA SOCZEWICOWA Z KISZONĄ DYNIĄ W SERWATCE

SKŁADNIKI:

200 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy,

750 l wody,

1 łyżeczka ziaren kuminu, uprażonych i utartych w moździerzu, 1 l słoik kiszonej dyni w serwatce (patrz na felieton sprzed tygodnia),

1 pęczek świeżych ziół, dowolnych, drobno posiekanych (natka pietruszki, kolendra, bazylia, szczypior, czosnek niedźwiedzi),

3 łyżki prażonych ziaren lub orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę zalej wodą z jedną łyżeczką soli. Zagotuj i gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce kiszone warzywa i płyn z kiszenia.

Zagotuj i podawaj od razu z mnóstwem posiekanych ziół i prażonymi ziarnami. Zupe przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku do trzech dni. Z każdym dniem smakuje lepiej. Dajcie mi znak, jak wam wyszło.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.