Agata Flak

Każda ilość spożytego w ciąży alkoholu niesie ryzyko wystąpienia zaburzeń u dzieci

Jadwigą Jagieło, prezes Fundacji Wielkie Serce. Fot. Archiwum prywatne Jadwigą Jagieło, prezes Fundacji Wielkie Serce.
Agata Flak

Rozmowa z Jadwigą Jagieło, prezesem Fundacji Wielkie Serce.

Jeszcze do niedawna wśród wielu panowało przekonanie, że kieliszek wina od czasu do czasu jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży, zwłaszcza przy występowaniu u ciężarnej anemii. Jak jest naprawdę?

Do dziś nie określono dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla płodu. Każda ilość niesie ryzyko wystąpienia zaburzeń w rozwoju dziecka. Alkohol plus inne używki zagrażają prawidłowemu rozwojowi dziecka. Spożywany przez kobietę alkohol łatwo przenika przez łożysko i osiąga we krwi płodu poziom porównywalny do tego, jaki matka ma w swojej krwi. Ponieważ wątroba płodu jest o wiele mniej dojrzała, gorzej radzi sobie z przetworzeniem alkoholu. Narządem najbardziej podatnym na uszkodzenia jest mózg. Alkohol zabija komórki mózgowe, zakłóca migrację neuronów, wskutek czego pewne struktury w mózgu mogą się nieprawidłowo ukształtować lub w ogóle się nie uformować.

W dalszej części rozmowy:

  • czym jest FAS?
  • jakie są objawy alkoholowego zespołu płodowego i jak można go zdiagnozować?
  • czy dziecko z FAS może normalnie funkcjonować?

 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Agata Flak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.