Rozmowa z Jadwigą Jagieło, prezesem Fundacji Wielkie Serce.
Jeszcze do niedawna wśród wielu panowało przekonanie, że kieliszek wina od czasu do czasu jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży, zwłaszcza przy występowaniu u ciężarnej anemii. Jak jest naprawdę?
Do dziś nie określono dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla płodu. Każda ilość niesie ryzyko wystąpienia zaburzeń w rozwoju dziecka. Alkohol plus inne używki zagrażają prawidłowemu rozwojowi dziecka. Spożywany przez kobietę alkohol łatwo przenika przez łożysko i osiąga we krwi płodu poziom porównywalny do tego, jaki matka ma w swojej krwi. Ponieważ wątroba płodu jest o wiele mniej dojrzała, gorzej radzi sobie z przetworzeniem alkoholu. Narządem najbardziej podatnym na uszkodzenia jest mózg. Alkohol zabija komórki mózgowe, zakłóca migrację neuronów, wskutek czego pewne struktury w mózgu mogą się nieprawidłowo ukształtować lub w ogóle się nie uformować.
W dalszej części rozmowy:
- czym jest FAS?
- jakie są objawy alkoholowego zespołu płodowego i jak można go zdiagnozować?
- czy dziecko z FAS może normalnie funkcjonować?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.