(JED)

Kawa po turecku, czuli napój parzony w tygielku na rozgrzanym piasku

Kawa po turecku, czuli napój parzony w tygielku na rozgrzanym piasku Fot. (JED)
(JED)

Turka lub kawa po turecku to znany od XVI wieku sposób parzenia kawy na rozgrzanym piasku. Napój powstaje w specjalnym tygielku, który nosi nazwę turka.

– Ziarna kawy muszą być do tego parzenia zmielone na pył, bardzo drobno – mówi Oleg Kihtan z restauracji „Lwowskie klimaty”, który serwuje tylko taką kawę. – Mieliśmy ekspres ciśnieniowy, ale sprowadziliśmy ten z Ukrainy, bo ta kawa ma o wiele lepszy smak.

Urządzenie jest tak skonstruowane, że zamiast palników ma miejsce na zwykły, kwarcowy piasek. Ten podgrzewa się do wysokiej temperatury i rozgrzewa pojemnik z kawą. Parzenie trwa ok. 15 minut.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.