Katarzyna Sztop-Rutkowska: Pandemia może być tylko przystawką do głównego dania

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Olga Goździewska-Marszałek

Katarzyna Sztop-Rutkowska: Pandemia może być tylko przystawką do głównego dania

Olga Goździewska-Marszałek

Wszyscy braliśmy udział w naturalnym eksperymencie społecznym – z powodu pandemii koronawirusa zostaliśmy zamknięci w domach. Na początku marca odnotowaliśmy w Polsce pierwszy przypadek zakażenia, a tydzień później wszystko zamarło. Jak odnaleźliśmy się w nowej rzeczywistości? Co się w nas zmieniło? Jakie emocje nam towarzyszyły? Życie w czasie izolacji dokumentowali naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku. Rozmawiamy z dr Katarzyną Sztop-Rutkowską z Instytutu Socjologii UwB, która – wraz z dr Maciejem Białousem – bada nasze samopoczucie w dobie pandemii. ​

Przez ponad dwa miesiące obserwowała pani nasze życie w czasie pandemii. Dziś już nie jesteśmy więźniami we własnych domach, więc to dobry czas na podsumowanie. Jakie są najważniejsze wnioski płynące z badań?​

Zmiany w życiu codziennym były bardzo duże. Nagle trzeba było szybko dostosować się do nowej rzeczywistości i zasad funkcjonowania w domach.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Olga Goździewska-Marszałek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.