Kanapki w trzech odsłonach

Czytaj dalej
Fot. Fot Grzegorz Jakubowski/Polskapresse
Ania Starmach

Kanapki w trzech odsłonach

Ania Starmach

Kanapek, przygotowywanych przez moją mamę, zazdrościły mi wszystkie dzieci. I choć swoją edukację zakończyłam wiele lat temu, ich smak pamiętam doskonale. Dziś przedstawiam kilka sprawdzonych przepisów na pyszne przekąski. Smacznego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kanapka z wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki: 500g polędwicy wołowej, 2 bagietki, 4 czerwone cebule, szklanka czerwonego wina, ocet balsamiczny, 4 ogórki kiszone, 2 łyżki brązowego cukru, mieszanka zielonych sałat, musztarda francuska, domowy majonez
Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, cukier skarmelizuj, dodaj cebulę, po chwili wlej czerwone wino i ocet balsamiczny, duś na małym ogniu ok. 30 minut. Polędwicę obsyp grubo mielonym pieprzem, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie przykryj mięso folią i daj mu odpocząć. Zgrillowane bułki posmaruj majonezem, dodaj pokrojoną wołowinę, ogórki, konfiturę z cebuli, sałatę, musztardę i drugą połowę bułki.

Kanapka z kurczakiem i chutneyem morelowym

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 5 bułek razowych, dżem morelowy, garść suszonych moreli, 2 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki octu winnego, 1 gruszka, garść rukoli, 50g gorgonzoli, świeża rukola, świeży tymianek, sok z cytryny
Przygotowanie: Mięso z kurczaka pokrój w długie pasy, obsyp solą, pieprzem, tymiankiem, skrop sokiem z cytryny, smaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Aby przygotować chutney na patelni, skarmelizuj cukier, dodaj ocet, pokrojone morele i dżem morelowy, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. Podpieczone i przepołowione bułki posmaruj chutneyem, dodaj mięso, plasterki gruszki, gorgonzolę i rukolę, przykryj drugą połową bułki

Burger z ciecierzycą

Składniki: puszka ciecierzycy, 150g sera feta, natka pietruszki, 2 czerwone papryki, garść czarnych oliwek, kiełki słonecznika, czerwona cebula, 3 razowe bułki, 2 łyżki pesto, majonez, bułka tarta
Przygotowanie: Ciecierzycę odsącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z fetą, dodaj zioła, zmiażdżony czosnek, wymieszaj, formuj burgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż. Papryki włóż do gorącego piekarnika, gdy ich skórka zacznie się marszczyć, wyciągnij. Gdy ostygną, obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Bułki przekrój i zgrilluj, każdą z nich posmaruj majonezem, dodaj burgery, plasterki papryki, kiełki, oliwki, dodaj pesto i przykryj drugą połowa bułki!

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.