Już po raz 25. woj. kujawsko-pomorskie bierze udział w berlińskich targach rolno-spożywczych Grüne Woche
Furorę robią dania z gęsiny i sok jabłkowy. Już po raz 25. nasz region bierze udział w odbywających się w Berlinie targach rolno-spożywczych Grüne Woche.
Ten srebrny jubileusz na Grüne Woche (Zielony Tydzień) przedstawiciele Kujawsko-Pomorskiego zaakcentowali w środę, zapraszając zaprzyjaźnionych wystawców z wielu krajów oraz dyrekcję targów. Oczywiście nie mogło zabraknąć okolicznościowego tortu (o smaku śmietankowym), który dostarczyła cukiernia Staropolska z Bydgoszczy. Czy smakował?
Łowcy polskich smaków
- Oczywiście, jak wszystko na naszym stoisku - zapewnia obecny w Berlinie Wiesław Czarnecki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. - Prawdziwą furorę wśród odwiedzających nas gości, głównie Niemców, robią serwowane na świeżo soki owocowe firmy Marwit ze Złejwsi Wielkiej, a najbardziej ten jabłkowy, nalewany z dużego szklanego pojemnika. Ludzie się nim zachwycają.
Niekwestionowanym targowym hitem są też produkty z gęsiny, przygotowane przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi z Wróbli w Powiecie inowrocławskim: smalec, pasztet, a przede wszystkim serwowane na ciepło pierogi. Jak zapewnia Wiesław Czarnecki, chętnych na te kujawsko-pomorskie specjały jest tylu, że trzy panie przygotowujące dania dosłownie uwijają się jak w ukropie.
Jak wyglądają targi berlińskie Grüne Woche? Jakie regionalne produkty zaprezentuje w Berlinie nasze województwo? - o tym m.in. przeczytasz w dalszej części artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.