Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Jurorzy plebiscytu Smaki Krakowa

Czytaj dalej
Fot. Fot. Andrzej Banaś
Redakcja

Jurorzy plebiscytu Smaki Krakowa

Redakcja

Poznajcie jurorów plebiscytu Smaki Krakowa. Restauracje oceniali: Anna Starmach, Adam Chrząstowski, Anna Skwarek, Łukasz Skura, Małgorzata Cetera-Bulka i Małgorzata Nitek. Mieli bardzo trudne zadanie, ale spisali się wyśmienicie.

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa

Krytyk, który lubi być zaskakiwany. Pozytywnie. Mimo iż do wieku dojrzałego jeszcze jej daleko, ma już tak wyrobiony smak, że trudno ją wywieść w pole. Nie nabierze się więc na żadne polepszacze i nawet najbardziej wyszukane sztuczki kucharskie. Bezwzględnie tropi hochsztaplerstwo i nieuczciwość. Choć szacunku do gotowania i pokory uczyła się we francuskiej prestiżowej szkole Le Cordon Bleu, kuchniach francuskich oraz polskich, a także na planie MasterChefa, to jednak miłość do smakowania dań zaszczepili Ani rodzice. Do dziś pamięta godziny, które spędzali wspólnie Pod Bażantami lub w restauracji Nowina, gdzie uparcie i konsekwentnie zamawiała jedno jedyne danie – omlet. Dzisiaj pozwala sobie na dużo większe kulinarne szaleństwo. W lokalach, które od lat są jej ulubionymi, jak i w tych, które dopiero co pojawiły się na kulinarnym rynku, zamawia dużo. Nawet bardzo dużo...

Z dystansem podchodzi do kulinarnych trendów. Zwykle bowiem kończą się gastronomiczną czkawką. Chłodno patrzy więc na masowo wyrastające w Krakowie hamburgerownie czy food trucki. Bo, jak twierdzi, moda przeminie. Smak nigdy. Dlatego szuka miejsc, w którym kucharz ma szacunek do dobrego i świeżego produktu. Docenia sezonowość, oryginalność i atmosferę. Dla tej ostatniej zdarza się jej jeść w miejscach, w których – choć kuchnia nie jest doskonała – czuje się jak u siebie w domu. Komfortowo.

Adam Chrząstowski - szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red

Kucharz bezwzględny. Wymagający i szczery do bólu. Nienawykły do chodzenia na skróty. Nie uznaje taryfy ulgowej w swojej restauracji, nie godzi się też na przymykanie oczu, które często praktykują jego koledzy po fachu. Mistrz Chrząstowski lubi natomiast podpatrywać. Zamykanie się w czterech ścianach własnej kuchni byłoby dla niego kulinarnym samobójstwem. Dlaczego? Bo, po pierwsze, nie uważa, że o jedzeniu wie już wszystko i ma monopol na gotowanie. Po drugie, gastronomiczne wycieczki pozwalają mu weryfikować jego własne umiejętności.

Zdobywał je pracując w Szwajcarii, Szanghaju (przez kilka lat z powodzeniem prowadził tam dwie restauracje) i Warszawie. Menu, jakie na początku lat 90. współtworzył wraz z Kurtem Schellerem w hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta. Od kilku lat swoją legendę tworzy w Krakowie. Tu prowadził restaurację Ancora. Tu, od tego roku, szefuje kuchni Ed Red, serwującej polskie steki. Do jedzenia podchodzi filozoficznie i to nie tylko z racji wykształcenia. Po latach gotowania dobrze bowiem wie, że wszystko rodzi się w głowie – bez myślenia nie można stworzyć dobrej kuchni. Wychowany w raju, na wiejskich smakach dziczyzny, świeżych rybach i darach lasu, reaguje alergią na wszystkie polepszacze. I choć od czasu swojego pierwszego dania – zupy rybnej ze śmietaną i grzybami – przeszedł długą drogę, to w menu restauracji nadal szuka przede wszystkim dobrego, świeżego produktu.

Anna Skwarek - blogerka kulinarna

Kobieta-tajemnica. Z miłości do dobrego jedzenia założyła blog dania-kontra-ania.blogspot.com, na którym od maja 2011 r. pisze o krakowskich restauracjach. Żaden właściciel nie wie, kiedy jego lokal znajdzie się pod lupą, bo Ania od zawsze restauracje odwiedza anonimowo. I konsekwentnie chroni swój wizerunek. Ocenia nie tylko kartę i smak, ale także wystrój i obsługę. Uczciwa i błyskotliwa recenzja albo skutecznie zachęca do wizyty w lokalu, albo na zawsze odstrasza wiernych czytelników krakowskiej blogerki. Jest spostrzegawcza: jej oku nie umknie żaden szczegół, a niekompetencja obsługi potrafi ją mocno zrazić nawet do najbardziej obiecującego miejsca na kulinarnej mapie miasta.

Autorka najpopularniejszego krakowskiego bloga o restauracjach pasjonuje się również podróżami, dlatego znajdziemy na nim także smakowite relacje z wycieczek po Europie, w tym opisy wrażeń z luksusowych restauracji, wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Ania podpowiada więc nie tylko gdzie dobrze zjeść i którą krakowską restaurację wybrać na rocznicową kolację, ale także jakie miejsca warto odwiedzić będąc w Amsterdamie, Lizbonie czy Rzymie. Pamiętajcie tylko, by nie zaglądać na jej blog, gdy jesteście głodni!

Łukasz Skura - autor najciekawszego uzasadnienia konkursowego

To urodzony żarłok. Już w pierwszym miesiącu życia próbował ugryźć pierś karmiącej go matki, a pół roku później poszarpał kota, który dobierał się do jego owsianki. Nie idzie na kompromisy ze swoim żołądkiem ani marnymi kucharzami. Jeśli nie smakuje mu zamówione jedzenie - nie dyskutuje z kelnerem, tylko wychodzi z baru dając duży napiwek sprzątaczce, by zajęła się resztkami. W restauracji jest w stanie znieść wiele, ale nie brak świeżo mielonego pieprzu. Potrafi docenić każdą kuchnię: chińską, autorską, śląską, wegetariańską, a szczególnie swoją – gdyż co sobotę przyrządza na śniadanie doskonałe jajka sadzone. Podczas wyjścia do knajpy nie wstydzi się podjadać i kosztować dań od innych biesiadników, bo chce zawsze spróbować jak najwięcej.

Docenia pasję i pomysł restauratorów na ciekawe miejsce i oryginalne dania. Wierzy też, że odpowiednio dobrana muzyka w tle każdej „jadłodajni” potrafi złagodzić każde chili i ubogacić atmosferę miejsca niczym jagody goji dodane do ciasta. Po obfitym posiłku i powrocie do domu nie stroni od wszelakich słodyczy oraz przekąsek – lubi zapełnić żołądek, aż po brzegi. Nie wstydzi się tego, że często używa do tego celu prowiantu z dyskontów. Ten żarłok chce być blisko ludzi i ich codziennych smaków. Dzięki temu jest w stanie jeszcze pełniej docenić smak wyszukanych kompozycji – szynki parmeńskiej z rukolą, czy orzechów macadamia zanurzonych w oryginalnym deserze. Prowadzi ŻarłokTV, a tam – kawałek po kawałeczku – degustuje cały świat. Jeśli go spotkasz, może na śniadanie pożreć... Ciebie!

Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Oddziału Prasy Krakowskiej

Małgorzata Nitek - zastępca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Redakcja

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

świąteczna obniżka o 50%

Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej na pół roku!

99,50 199,00

Wyjątkowa świąteczna okazja! Tylko do 27 grudnia prenumerata cyfrowa na pół roku kosztuje aż o połowę mniej. Skorzystaj i ciesz się pełnym dostępem!

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.