Żywa choinka na święta nie ma sobie równych. Warto już teraz o niej pomyśleć, bo jest ona centralnym elementem każdego świątecznego wystroju.
Jodła ma najczęściej pokrój strzelisty. – Ma pojedyncze igły o przeciętnej długości od 2 do 4 centymetrów – tłumaczy Jarosław Mikietyński z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Igły jodły są z wierzchu zielone, a patrząc od spodu – srebrnoszare. Te igły nie kłują. Kora jodły ma popielaty odcień. Jej szyszki są podłużne i sterczą do góry, niczym ramiona w świeczniku. Drzewko pachnie – i to delikatnie – dopiero wtedy, gdy się je poruszy.
Jodła, sosna i świerk to najpopularniejsze choinki w polskich domach. W naturalnych warunkach rosną nawet do 50 metrów. Te, które sprowadzamy do domu na święta Bożego Narodzenia, z reguły nie przekraczają 2 metrów wysokości. Te w lasach żyją niekiedy po kilkaset lat. A nasze, w warunkach domowych – przeważnie maksymalnie miesiąc. Czym się różnią?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.