Jemy za dużo cukru. Jak tego uniknąć?

Czytaj dalej
Izabela Mortas

Jemy za dużo cukru. Jak tego uniknąć?

Izabela Mortas

O żywieniu w cukrzycy, szczególnie ograniczeniu cukru, rozmawiamy z Edytą Leźnicką, dietetykiem klinicznym z Kielc z sieci Dobry Dietetyk.

Myśląc o cukrzycy, myślimy przede wszystkim - za dużo cukru. Jak to jest z jego spożyciem?
Pomimo ostrzeżeń dietetyków, stomatologów i lekarzy, spożycie cukru w naszej diecie nieustannie wzrasta. Często jego ilość w rozmaitych słodyczach, przekąskach i napojach jest przerażająca. Z badań sieci poradni żywieniowych Dobry Dietetyk wynika, że ponad 70 procent osób zgłaszających się z problemem nadwagi spożywa ponad 60 gramów cukru dziennie, czyli około 12 łyżeczek, które są choćby w słodkich napojach czy nawet słodzonych kawie i herbacie. Ponad połowa z tych osób nie jest w ogóle świadoma o potencjalnie szkodliwym wpływie tych płynów na organizm.

  • W jakich pokarmach cukru jest najwięcej?
  • Jak ograniczyć cukier przy leczeniu cukrzycy?
  • Na jakie składniki i produkty cukrzycy powinni zwrócić szczególną uwagę?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.