Jedzenie jak lekarstwo. Pomoże w walce z depresją
Rośnie liczba osób, które zmagają się z depresją, a dotyka ona nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Wychodząc naprzeciw temu problemowi, specjaliści z kliniki psychiatrii SPSK 1 badają, jaki wpływ na stany depresyjne ma sposób żywienia. Liczą, że wyniki tych badań pomogą w walce z chorobą.
- Można powiedzieć, że depresja to nie jest jedna choroba. Podobnie jak przy zapaleniu płuc, które ma różne źródła. W tym przypadku możemy mieć np. depresję sezonową, poporodową, utrwalone przygnębienie z jakiegoś powodu albo przewlekłą depresję o podłożu biologicznym - wyjaśnia prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz, kierownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji SPSK1. I dodaje, że zazwyczaj zaburzenia nastroju łączą się ze zmianami apetytu: - Raz będzie to spadek masy ciała, a innym razem przyrost - podkreśla.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.