Jak przetrwać przedwiośnie

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Jak przetrwać przedwiośnie

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Czas między zimą a wiosną w kuchni sprowadza się do okrutnej monotonii. Choć słońce darzy nas swoim blaskiem coraz dłużej, a wiosna powoli pozwala się rozpoznać w pączkujących drzewach i krzewach, w spiżarni panuje posucha. Nic tylko bulwy i korzenie.

Zanim na grządce wyrośnie pierwsza rzodkiewka albo chociażby listek sałaty, trzeba się przemęczyć i wyjeść zeszłoroczne zbiory. Nie ma co poddawać się importowanemu szaleństwu i choć powszechnie na straganach zaczyna prężyć się i kusić fasolka szparagowa prosto z Senegalu, groszek cukrowy z Kenii czy szparagi, które specjalnie w tym celu przyjechały z Peru, zalecam daleko idącą powściągliwość w tego typu zakupach. Do torby lepiej zapakować marchew, pietruszkę, pasternak, ostatnie dynie, a nawet ziemniaki. Zastosowanie się do mego zalecenia poskutkuje nie tylko zdrowym zakupem, ale też oszczędzi rozczarowania, bo warzywa importowane z drugiego końca świata nie smakują prawdziwie, nie mówiąc o korzyściach dla portfela. Wszak za ten transport z Peru trzeba zapłacić, zbyt słono, mym zdaniem.

Jeśli patrząc do torby na poczynione zakupy, nie ma się pomysłu, jak ugryźć to wszystko tak, by nie wiało nudą, podaję jeden bardzo prosty pomysł. Więcej znajdziecie w mojej książce „Warzywo”, w całości poświęconej bulwom i korzeniom. Korzystając z okazji pochwalę się także, że w tym tygodniu ukazała się kontynuacja tego, ku mej radości, bestsellerowego tytułu.

W nowym „Sezonowym Warzywie” znajdziecie co prawda więcej warzyw letnich i jesiennych, ale specjalnie na przednówku polecam cały rozdział poświęcony pietruszce! Jest też o brukselce, na którą sezon właśnie się kończy, więc kto chętny, biegiem do warzywniaka!

GRZANKI Z KARMELIZOWANYM BURAKIEM

Składniki:

2 duże upieczone buraki, 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 1 łyżka miodu, 4 łyżki octu balsamicznego, 6 kromek żytniego chleba, 200 g ricotty, skórka otarta z 1 cytryny, 50 g prażonych orzechów laskowych, sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Buraki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z miodem. Wrzuć buraki, posól i popieprz. Karmelizuj około 5 minut, po czym wlej ocet i zredukuj go, by całkiem odparował. Zestaw patelnię z ognia.

Ricottę utrzyj z pozostałą oliwą, skórką cytrynową i szczyptą soli.

Kromki opiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj ricottą. Wyłóż porcję buraków i posyp prażonymi orzechami.

Smacznego!

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.