Jak najlepiej się odżywiać. Czy serce można leczyć dietą?

Czytaj dalej
Fot. Joanna Urbaniec / Polska Press
Dorota Dejmek

Jak najlepiej się odżywiać. Czy serce można leczyć dietą?

Dorota Dejmek

Rozmowa z dr n. med. Agnieszką Ostachowską-Gąsior z Instytutu Zdrowia Publicznego - Zakład Żywienia Człowieka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum - o tym, jaki sposób odżywiania jest najlepszy dla zdrowia naszego układu sercowo-naczyniowego.

- Jak powinna wyglądać nasza dieta w kontekście profilaktyki chorób serca i układu krążenia?

- Serce to organ, który nie ma czasu na odpoczynek. Serce pracuje bez przerwy. Do wykonywania tej pracy potrzebuje energii, a jedynym źródłem energii jest energia pozyskiwana z pożywienia. Zatem to, co jemy i w jakich ilościach jest niezwykle istotne. Dieta sprzyjająca sercu nie odbiega od tzw. zasad racjonalnego żywienia. Powinna być zbilansowana pod względem wartości energetycznej, czyli ilość energii dostarczona z pożywieniem powinna być równa potrzebom energetycznym organizmu. Jest to warunek konieczny, a spełnienie go ma zapewnić odpowiednią ilość energii oraz uchronić serce przed dodatkowym obciążeniem i dodatkową pracą.

- Czego unikać, a jakie produkty powinny gościć na stole codziennie?

- Podstawowym źródłem energii dla organizmu powinny być węglowodany złożone bogate w błonnik - płatki owsiane, pieczywo żytnio-razowe, pełnoziarniste, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ryż brązowy. Na talerzu powinno być kolorowo! Oznacza to, że w codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Najlepiej, jeśli są w formie surowej lub gotowane na parze. Warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin, w tym witamin antyoksydacyjnych, które przeciwdziałają tworzeniu blaszki miażdżycowej, a także źródło składników mineralnych, polifenoli, flawonoidów i innych substancji biologicznie czynnych normalizujących ciśnienie krwi. Pamiętajmy, że warzywa i owoce to także cenne źródło błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości i jak miotła „wymiata” zalegające w jelicie resztki. Warzywa powinny być w każdym posiłku, a wystarczająca na dobę ilość owoców to 2-3 porcje.

W dalszej części tekstu:

  • Czy zalecenia dietetyczne są takie same dla osób już chorych na serce?
  • Jak powinny się odżywiać osoby starsze chorujące na serce?
  • Czy w chorobach serca można ratować się suplementami?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Dorota Dejmek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.