Jak być eko i nie zwariować na punkcie zdrowej żywności

Czytaj dalej
Fot. Piotr Krzyżanowski
Nicole Młodziejewska

Jak być eko i nie zwariować na punkcie zdrowej żywności

Nicole Młodziejewska

Psycholog mówi: małe dzieci uczą się przez naśladowanie, nastolatki wolą konkretne przykłady. Rozmawiajmy więc w domu z dziećmi i dajmy im pozytywny przykład do naśladowania!

Bądź eko! To od kilku lat bardzo modne hasło. Za wszelką cenę staramy się zrekompensować naturze to, co przez lata było zaniedbywane. Łatwo jest jednak przekroczyć granicę. Jak zatem zachować równowagę i jak uczyć dzieci tego, by na co dzień i od najmłodszych lat dbały o środowisko?

Podstawą jest edukacja. Szkoły podstawowe, przedszkola mają w programach edukację dotyczącą ochrony środowiska. Dzieci i uczniowie poznają więc od najmłodszych lat zasady, które powinny być stosowane przez całe życie, np. ile wody zaoszczędzimy, biorąc prysznic, czy i dlaczego warto gasić za sobą światło.

- Takie zajęcia na poziomie szkolnym są bardzo ważne. Istotne jest, by rodzice również znali te informacje, które dziecko po zajęciach przyniesie do domu. Chodzi o to, by na płaszczyznach szkoła - rodzina, nie zrodził się dysonans

- wyjaśnia Magdalena Lange-Rachwał, psycholog dziecięcy.

W dalszej części artykułu dowiesz się m.in. jak wychowywać dzieci, żeby były eko.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Nicole Młodziejewska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.