Jabłka Adama

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Jabłka Adama

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Brakuje mi ostatnio czasu na dobre kino, nad czym ubolewam. Tak, tak, poza doglądaniem kimchi, pierników i mieszaniem w garnkach mam też inne zainteresowania, do których kino należy. Lubię być filmowo na bieżąco, stąd aktualne ubolewanie.

Dziś na ekrany wchodzi nowy film Jarmuscha, na który pobiegnę. Poza tym mam tyle zaległości, że wstyd, bo robota piętrzy się niemiłosiernie. Tak więc popełnię choć wpis kulinarny, okołofilmowy.

Ilekroć jestem pytana o swój ulubiony film, rozdziera mnie wewnętrzny konflikt. Mam chęć jednocześnie zabłysnąć znajomością klasyki, pokazać, iż cenię amerykańskich twórców niezależnych, udowodnić, że znam kino europejskie, opowiedzieć o tym, co urzeka mnie u twórców z Rosji albo Iranu.

Pochwalić się, że moim zdaniem pierwszy dobry film Matthew McConaugheya to nie „Uciekinier”, a superniszowy „Killer Joe”. I tak zastanawiając się, jaki to film polecić, który choć trochę zahaczałby o kuchnię, wrócę do „Jabłek Adama”. Uwielbiam ten film za momentami przeciągnięty na granice absurdu czarny humor, za abstrakcję tak naturalną, że ma się wrażenie, że na ekranie nie rozgrywa się w zasadzie nic niezwykłego, ot samo życie. Polecam go na długie zimowe wieczory, a po filmie polecam upiec szarlotkę. Dlaczego? A na to pytanie musicie sobie drodzy Czytelnicy sami odpowiedzieć. Po seansie.

DUŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI I KARDAMONEM

Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia

Składniki: 600 g jabłek, 50 g drobnego, jasnego cukru trzcinowego + 150 g do ciasta, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 250 g miękkiego masła + masło do nasmarowania formy, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 4 jajka w temperaturze pokojowej, 250 g mąki pszennej + mąka do obsypania formy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C (160°C termoobieg). Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak, by brzegi papieru wystawały poza rant formy. Boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Jabłka umyj i obierz. Jabłka pokrój w plastry grubości 2 cm i wymieszaj z 50 g cukru i kardamonem. Podziel na dwie części. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku.

Masa powinna być jednolita i puszysta. Na końcu wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę ciasta przelej do przygotowanej formy. Rozłóż na wierzchu równomiernie część jabłek. Na owoce wylej pozostałą część ciasta, na którym rozłóż drugą połowę jabłek. Wstaw formę do piekarnika. Piecz 60 minut do momentu, kiedy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Upieczone ciasto wystudź na kratce. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.