Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Inspirowane zieloną herbatą

Czytaj dalej
Ania Starmach

Inspirowane zieloną herbatą

Ania Starmach

Dziś kulinarnych inspiracji ciąg dalszy. Wprawdzie wróciłam już z urlopu, ale przywiozłam ze sobą tyle książek, przypraw i pomysłów na dania, że tak naprawdę myślami jestem cały czas bardzo, bardzo daleko.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Jako że z mojego pobytu na Sri Lance przyjechałam z walizką wypełnioną po brzegi herbatą, to już w Polsce myślałam jakbym ją mogła wykorzystać do… gotowania! I tak powstały przepisy na herbaciane ciasto, mus ale też bulion z łososiem… Oryginalnie ale przed wszystkim bardzo smacznie.

ŁOSOŚ W BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY

Składniki: 500g filetu z łososia bez skóry, 800ml wody, 2 łyżki zielonej herbaty w liściach, dobrej jakości, 4 szalotki, 1 limonka, 1 papryczka chili, kawałek imbiru, 500g szpinaku baby, 2 jajka ugotowane na półtwardo, 1 marchewka, 30 ml jasnego sosu sojowego, 2 łyżki jasnego miodu, kiełki lucerny
Przygotowanie:Herbatę zaparz we wrzątku, dodaj posiekane szalotki, imbir, chili, miód, sok z limonki, sos sojowy, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj łososia pokrojonego w kwadraty, gotuj przez 5 minut. Szpinak nałóż do głębokich talerzy, dodaj rybę, zalej przecedzonym bulionem, dodaj przekrojone jajka i startą na tarce marchewkę oraz kiełki.

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z POMARAŃCZĄ

Składniki: 50g zielonej herbaty, 400ml śmietanki 36%, 200ml mleka, 100g cukru, 1 łyżka żelatyny, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, garść świeżej mięty
Przygotowanie: Herbatę zagotuj z mlekiem i śmietanką, odcedź. W mleku rozpuść cukier, dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj. Masę przelej do szklaneczek, dodaj pokrojoną w kostkę skórę pomarańczową, schładzaj przez noc w lodówce, podawaj z miodem i świeżą miętą.

CIASTO BAKALIOWE Z HERBATĄ

Składniki: 3 jajka, 150g masła, 300g mąki, 150g ciemnego cukru, 150g rodzynek, 100g suszonych moreli, 70g suszonej żurawiny, 70 suszonych fig, 70g suszonych daktyli, 70g orzechów włoskich, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g czarnej herbaty, szczypta: cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru
Przygotowanie:Bakalie pokrój w drobną kostkę, herbatę zaparz w szklance wody, bakalie namocz w herbacie, ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.