Inspekcja ostrzega turystów: Bądźcie czujni w restauracjach. W lokalach gastronomicznych były nieprawidłowości

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
Agata Flak

Inspekcja ostrzega turystów: Bądźcie czujni w restauracjach. W lokalach gastronomicznych były nieprawidłowości

Agata Flak

W czasie majówki wielu Polaków wyjedzie na zaplanowany odpoczynek, podczas którego będą jadać w restauracjach, barach czy pizzeriach. Jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w karcie dań. Zdarza się, że kucharze używają tańszych produktów.

Ogólnopolska kontrola odbyła się w III kwartale 2017 roku. Inspektorzy sprawdzili 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii i podobnych lokali położonych w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do nich. Część restauracji wybrano na podstawie skarg i ustaleń z poprzednich kontroli, pozostałe losowo.

W dalszej części artykułu:

  • na co zwracali uwagę inspektorzy?
  • co wykazała kontrola?
  • jakie były najczęstrze nieprawidłowości?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Agata Flak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.