Inspekcja ostrzega turystów: Bądźcie czujni w restauracjach. W lokalach gastronomicznych były nieprawidłowości
W czasie majówki wielu Polaków wyjedzie na zaplanowany odpoczynek, podczas którego będą jadać w restauracjach, barach czy pizzeriach. Jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w karcie dań. Zdarza się, że kucharze używają tańszych produktów.
Ogólnopolska kontrola odbyła się w III kwartale 2017 roku. Inspektorzy sprawdzili 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii i podobnych lokali położonych w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do nich. Część restauracji wybrano na podstawie skarg i ustaleń z poprzednich kontroli, pozostałe losowo.
W dalszej części artykułu:
- na co zwracali uwagę inspektorzy?
- co wykazała kontrola?
- jakie były najczęstrze nieprawidłowości?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.