Katarzyna Świątkowska

Herbata niczym lekarstwo. Na co może pomóc jedna filiżanka?

Zielona i czarna herbata to liście i pączki tej samej rośliny Fot. 123RF Zielona i czarna herbata to liście i pączki tej samej rośliny
Katarzyna Świątkowska

Składniki herbaty (i kawy) zmniejszają ryzyko i spowalniają przebieg choroby Alzheimera i choroby Parkinsona - pisze Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka bloga poświęconego medycynie.

Lepiej pić herbatę niż wodę. Woda to woda. Herbata to woda z polifenolami. Zielona herbata od dawna jest uznawana za napój super zdrowy (słusznie). Jednak mam też dobre wieści dla tych, którzy nijak nie mogą przekonać się do jej smaku (do takich, szczerze mówiąc, i ja należę): Uwaga! Czarna herbata też ma sporo właściwości prozdrowotnych. Zielona i czarna herbata – to liście i pączki tej samej rośliny. Różnią się tylko tym, jak są przetwarzane i to wpływa na skład chemiczny uzyskanego naparu.

Jakie właściwości prozdrowotne mają herbaty zielona i czarna? Dlaczego  warto ją pić zamiast wody? Zobacz w tym artykule. 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Katarzyna Świątkowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.