Maria Mazurek

Halászlé - węgierska zupa z karpia

Halászlé - węgierska zupa z karpia
Maria Mazurek

Skończyłam filologię węgierską i ani dnia nie przepracowałam w swoim zawodzie. Ale za to został mi sentyment do węgierskiej kuchni...

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
700-800 g ryby, najlepiej karpia
kilka cebul
kilka pomidorów
papryka świeża
papryka w proszku

Przygotowanie:
Przez około godzinę z większości przygotowanej wcześniej ryby gotować bulion (można też dodać do smaku liść laurowy), na koniec przecedzić go przez sitko. W międzyczasie na patelni dusić cebulę, obrane ze skórek pomidory, paprykę - najlepiej i czerwoną, i żółtą. Całość obficie posypać sproszkowaną papryką słodką i ostrą. Taką "miksturę" mieszać z wywarem z ryby, dodać kawałki odłożonego wcześniej karpia i gotować jeszcze przez pięć, dziesięć minut. Podawać gorące.

Maria Mazurek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.