Groch ze śliwami

Czytaj dalej
Agnieszka Nigbor

Groch ze śliwami

Agnieszka Nigbor

Jestem wszędzie tam, gdzie coś się dzieje. A w wigilijny poranek - oczywiście w kuchni! W tym roku w Wigilię w mojej kuchni spotkają się cztery pokolenia kobiet. Moja babcia Zosia, z racji wieku i doświadczenia, w tym dniu jest szefową przedsięwzięcia, moja mama Ewa, ja - w roli pomocy szefowej kuchni - i moja córka Antosia.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Groch ze śliwami

Składniki: 1kg moczonego grochu, 30dag śliwek suszonych, masło, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie: Fasolę wypłukać i wymoczyć przez całą noc. Nie odlewać wody, w której się moczyła. Jeżeli groch jest już moczony, zalać go do zanurzenia, lekko posolić, dodać dwie łyżki masła i gotować do miękkości. Na patelni zrobić zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić wodą spod fasoli. żeby była dosyć rzadka. Do zasmażki wrzucać śliwki, chwilę gotować na małym ogniu i całkowicie przelać do fasoli. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać według uznania gałkę i majeranek. Można dodać odrobinę cukru.

Agnieszka Nigbor

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.