Patryk Drabek

Grill jak smog. Nie trujmy się. 5 rzeczy, które warto wiedzieć

Grill jak smog. Nie trujmy się. 5 rzeczy, które warto wiedzieć
Patryk Drabek

Jak długi weekend, to grill. Zanim położycie na ruszcie karkówkę, a nawet - zanim kupicie brykiet i podpałkę, przeczytajcie, co o grillu mówią eksperci. Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć

Grillowanie, polski sport narodowy. Jesteśmy w środku drugiej majówki w tym miesiącu. Kto z Państwa nie spędził choć jednego dnia przy grillu,na działce, z rodziną i znajomymi? I kto choć raz nie dyskutował z nimi, jak to jest z tym grillem: szkodzi nam czy nie? No właśnie. Temat jest tak ważki, że stał się przedmiotem badań naukowych. Zbigniew Jelonek pod okiem naukowców z Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego przygotowuje nawet doktorat na ten temat. Mówi nam o podpałce, węglu i brykiecie. Nasz drugi ekspert to dr Tomasz Bochenek, kardiolog z Górnośląskiego Centrum Medycznego w Katowicach. Mówi nam o zdrowotnych aspektach jedzenia potraw z grilla.

Zatem, co warto o grillu wiedzieć? Jak palić, czego używać, co i jak grillować? Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć.

1. Podpałka ma znaczenie

To, czym rozpalamy grilla, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Co jest w podpałce?

Zatem, co warto o grillu wiedzieć? Jak palić, czego używać, co i jak grillować? Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Patryk Drabek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.