Łukasz Klimaniec

Gicz jagnięca z sosem podgrzybkowym podana na pęczaku

Gicz jagnięca z sosem podgrzybkowym podana na pęczaku
Łukasz Klimaniec

Zdobywająca sobie coraz większą popularność jagnięcia, jest jednym z charakterystycznych dań, jakie można zamówić w beskidzkich karczmach. Gicz jagnięca z sosem podgrzybkowym podana na pęczaku to właśnie jedno z nich.

Przepis na gicz jagnięcą z sosem podgrzybkowym podaną na pęczaku zdradza Jan Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, szef kuchni Karczmy pod Lotniskiem w Bielsku-Białej.

Składniki
Gicz (jagnięcina) – 8 sztuk
Marynata (jogurt 0,5 l, sól, pieprz, owoc jałowca, ostra papryczka lub pasta paprykowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek)
Podgrzybki ok. 0,5 kg (świeże lub mrożone)
Cebula
Masło 10 dk
Śmietana (30-36 %) 0,5 l
Pietruszka
Ugotowana kasza pęczak (jaglana) ok 60 dk
Przyprawy – pieprz, sól.

Sposób przyrządzania:
Gicze jagnięce czyścimy z błon, płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osuszamy i przekładamy do miski. Następnie obficie solimy, pieprzymy i wcieramy rozgnieciony wcześniej czosnek. Dodajemy jogurty, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i lekko rozgniecione owoce jałowca. Dokładnie mieszamy marynatę razem z giczami, miskę szczelnie foliujemy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Po upływie tego czasu gicze dokładnie wycieramy z marynaty, lekko obsypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy na patelnię z łyżką smalcu i obsmażamy na złocisty kolor.

Po obsmażeniu przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy lekko wodą lub bulionem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na ok 45-60 minut.
Grzyby dokładnie czyścimy i płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na dość duże kawałki (jeśli kapelusze są małe nie musimy ich kroić). Następnie w rondelku rozgrzewamy masło i pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na szklisty kolor. Dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodajemy sól i pieprz i zalewamy śmietaną. Następnie na małym ogniu redukujemy sos aż do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstość według uznania).

Podajemy gicz na sosie w towarzystwie ugotowanej wcześniej na sypko kaszy jęczmiennej (pęczak).

Łukasz Klimaniec

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.