Francuzi i żelazne zasady kulinarnej logiki

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas
Monika Jagiełło

Francuzi i żelazne zasady kulinarnej logiki

Monika Jagiełło

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. To zdecydowanie najsmaczniejszy konkurs na naszych łamach. Sprawdzamy, gdzie warto zjeść pod Wawelem. Włączcie się do kulinarnej zabawy!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

W zeszłym roku Grand Prix „Smaków Krakowa” przypadło kulinarnemu dziecku humanistów. Właściciele Zazie Bistro rozkochani są nie tylko we francuskich kulinariach. Jeśli macie ochotę zatopić zęby w piersi z gęsi i nieobca jest wam powieść „Zazie w metrze” Raymonda Queneau, bistro na Kazi- mierzu jest miejscem, do którego powinniście zajrzeć.

Do kuchni francuskiej, podobnie jak śródziemnomorskiej, Polacy mają wielką słabość. I choć Francuzi, Hiszpanie czy Portugalczycy słyną z luzu, to ich kuchnie łączy twarda kulinarna logika. „Przyrządzeni sauté, pieczenie, duszenie, smażenie na ruszcie... Każdy z tych procesów ma swoje uzasadnienie i nie można z nimi igrać” – stwierdził kiedyś mistrz kuchni Éric Ripert, znany z programu „Master Chef”.

Sam Ripert to zresztą mistrz „nowej kuchni francuskiej”, który łączy tradycję z kunsztem serwowania małych dań na przystrojonych talerzach. Podobnie jest w Bon Appétit czy Farinie.

W menu Fariny czuć ducha Bretanii, jak i regionu Morza Śródziemnomorskiego. Podstawa dań to ryby i mąka. To z mąki powstają delikatne bułeczki, makarony, ravioli czy tradycyjne pierogi... Znów autorska kuchnia rozkwita dzięki tradycji, świeżym składnikom i sile ziół. Z nimi się nie igra!

Na ulubione restauracje i bary głosować można za pomocą SMS-ów do 28 września. Listę wytypowanych przez Kapitułę restauracji znajdziecie obok. Wystarczy wpisać numer wybranego kandydata. Jeden SMS równy jest 10 punktom w plebiscycie na daną kandydaturę. Głosowanie odbywać się będzie także za pośrednictwem aplikacji internetowej Facebook i strony www.dziennikpolski24.pl, choć krócej, bo do 21 września.

Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii, które zostaną nominowane do III etapu plebiscytu, w którym wybierzemy laureatów i przyznamy Grand Prix. Zadecyduje ostatecznie Kapituła, uwzględniając sumę liczby głosów czytelników.

Monika Jagiełło

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.