Marlena Bogdan

Firmy cateringowe oszczędzały na posiłkach dla dzieci. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrole w całej Polsce

Firmy cateringowe oszczędzały na posiłkach dla dzieci. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrole w całej Polsce Fot. Andrzej Banaś
Marlena Bogdan

Na Podkarpaciu skontrolowano sześć firm cateringowych, które dostarczały jedzenie do przedszkoli i żłobków. W pięciu stwierdzono nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa prowadziła kontrole w całej Polsce.

Inspekcja Handlowa sprawdziła firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów. W całej Polsce sprawdzono 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wyniki nie są dobre.

Inspektorzy wykryli nieprawidłowości w 59 firmach (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

Zamiast masła miks

W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:

  • jakie nieprawidłowości wykryła inspekcja
  • jakie wyniki przyniosła kontrola na Podkarpaciu

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Marlena Bogdan

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.