Maria Ożga

Dziś będzie na słodko. Spróbujcie czekoladowej szpajzy

Dziś będzie na słodko. Spróbujcie czekoladowej szpajzy
Maria Ożga

Tydzień temu obiecaliśmy coś na słodko. Hekele były co prawda dobre, ale śląskie desery to jest dopiero przysmak. Dziś Maria Ożga przedstawia przepis na pyszną szpajzę.

Szpajza to deser wykonany z galaretki, soku owocowego z kompotu, białek jaj kurzych i cukru. Połączone składniki tworzą jednolitą piankę, którą podaje się na półmisku. Powinna być udekorowana bitą śmietaną i owocami. Szpajza na całym obszarze Górnego Śląska jest jednym z najpopularniejszych deserów, szczególnie przy uroczystościach rodzinnych (np. wesela, komunie, roczki itp.). Szpajza znana była zapewne od końca XIX w, a szczególnie popularna stała się w XX w. Tradycyjnie deser ten robiono przede wszystkim o smaku cytrynowym, robi się również szpajzę wiśniową, agrestową i czekoladową.

Szpajza

Składniki i gramatura (z uwzględnieniem ilości porcji) 5 porcji:

5 jajek
Cukier ok. 5 łyżek
5 łyżeczek żelatyny w proszku
Szklanka wody
Sok z jednej cytryny
tabliczka czekolady

Składniki na biszkopt:

5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki

Sposób przyrządzenia:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę do momentu, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody 5 łyżek żelatyny w proszku i ostudzić. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z żółtkami oraz dalej ucieramy. Na koniec do masy wlewamy ostudzoną żelatynę.

Połowę z utartej masy jajecznej możemy przeznaczyć na szpajze cytrynową. W tym celu do masy dodajemy sok z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej połowy w celu uzyskania szpajzy czekoladowej należy dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. W celu polepszenia walorów smakowych możemy dodawać różne dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki, kawałki białej czekolady, rożnego rodzaju owoce. Do dekoracji można użyć bitej śmietany.

Biszkopt

Sposób wykonania:

Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 °C na 15 min.

Szpajzę czekoladową wlewamy do ringu gastronomicznego i przekładamy biszkoptem oraz wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.

Życzę smacznego
Maria Ożga

Maria Ożga

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.