Izabela Mortas

Dynia – coś dla osób na diecie, dbających o cerę i linię

Dynia – coś dla osób na diecie, dbających o cerę i linię Fot. pixabay.com
Izabela Mortas

Jesień w pełni, także w kuchni. Symbolem tej pory roku na talerzu jest dynia. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystywać w kuchni? Przybliża to Karolina Zawierucha, właścicielka sklepu Swoyskie z Domowej Spiżarni w Kielcach i autorka bloga kulinarnego.

Dlaczego zachęca Pani do sięgania po dynię?
To warzywo z ogromną zawartością witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym lepiej – zawiera wtedy więcej karotenu, który idealnie wpływa na kolor naszej skóry.

Karolina Zawierucha wyjaśnia: 

  • dlaczego warto sięgać po dynię
  • kto powinien jeść potrawy na bazie dyni
  • sposoby na przetwory z dyni 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.