Jesień w pełni, także w kuchni. Symbolem tej pory roku na talerzu jest dynia. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystywać w kuchni? Przybliża to Karolina Zawierucha, właścicielka sklepu Swoyskie z Domowej Spiżarni w Kielcach i autorka bloga kulinarnego.
Dlaczego zachęca Pani do sięgania po dynię?
To warzywo z ogromną zawartością witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym lepiej – zawiera wtedy więcej karotenu, który idealnie wpływa na kolor naszej skóry.
Karolina Zawierucha wyjaśnia:
- dlaczego warto sięgać po dynię
- kto powinien jeść potrawy na bazie dyni
- sposoby na przetwory z dyni
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.