Dowiemy się z talerza, jak smakowało życie w taborze. Za kilka tygodni Cyganie będą serwować te przysmaki w restauracji
Gulasz czy bigos po cygańsku, rosół z kawałkiem kury... Leci już Wam ślinka? Za kilka tygodni Cyganie będą serwować te przysmaki w restauracji.
- Od dziecka podglądałem, jak się przygotowuje nasze romskie jedzenie i zawsze marzyło mi się, aby otworzyć restaurację – mówi nam Robert Doliński ze stowarzyszenia Romani Cierheń. Właśnie szykuje się do otwarcia pierwszej w mieście restauracji cygańskiej.
Będzie na deptaku, przy ul. Chrobrego 28, w miejscu gdzie jeszcze niedawno była świetlica dla romskich i polskich dzieci. A ponieważ lepiej, żeby punkt gastronomiczny był bliżej centrum, świetlica przeniosła się do budynku między ul. Krzywoustego i Borowskiego. Za to jej miejsce zajmie restauracja U Babci Nonci.
- Kiedy zostanie otwarta restauracja cygańska?
- Kim jest Babcia Noncia?
- Ile zapłacisz za rosół z kawałkiem kury?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.