Dolce vita w kuchni

Czytaj dalej
Maria Zawała

Dolce vita w kuchni

Maria Zawała

Upał zelżał. Także we Włoszech jest czym oddychać, choć nadal temperatury są mocno letnie. Może to jednak dobry czas, by sobie czymś osłodzić ten czas? Proponuję deser deserów, absolutny włoski hit. Zaręczam, że żaden Ślązok nim nie pogardzi. To naturalnie tiramisu. (Wymawiając, akcentujcie ostatnią sylabę)

Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek, żółtka ukręcić z cukrem do białego, następnie dodać kręcąc serek mascarpone oraz już nie za pomocą miksera tylko łyżką ubitą pianę z białek.
Wcześniej przygotować dwie szklanki kawy. (Może być rozpuszczalna)
Przestudzić, wlać solidny kieliszek amaretto
Przygotować naczynie
Biszkopty podłużne moczyć szybko w kawie, układać w naczyniu. Na to warstwa masy serkowej. Posypać kakao, można jeśli dzieci nie jedzą, także oprószyć kawą.
Potem kolena warstwa biszkoptów i znów mada serowa. Tym razem bez kakao na 5 godzin wstawić do lodówki.
Posypać kakao tuż przed podaniem.
Przepis sprawdzony tyle razy, że musi się udać.
A gdybyście nie wiedzieli, co znaczy włoskie dolce vita, to ono właśnie ma smak tiramisu.
Buon appetito!

Składniki
4 jajka
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
Kawa
Kakao
Biszkopty
Likier amatetto

Maria Zawała

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.