Dobry produkt

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Dobry produkt

Dominika Wójciak

W gotowaniu dobrego jedzenia najważniejszy jest produkt. Tak, to proste. Smak zaczyna się tam, gdzie rośnie dobry produkt. O pozyskiwaniu uczciwej żywności i ludziach, dla których stało się ono sensem życia zawodowego, świetnie pisze Agata Micha w książce „O dobrym jedzeniu”.

Polecam ją każdemu, kto chce wiedzieć, na czym polega zrównoważone rolnictwo, o co tak naprawdę chodzi z tym całym „EKO” i dlaczego warto zrozumieć, co znaczy jeść sezonowo i lokalnie, a także jak (i gdzie) stosować tę zasadę w praktyce. Rekomenduję tę pozycję każdej osobie, która chce świadomie wybierać produkty trafiające na jej stół. Wbrew pozorom wcale nie musimy żywić się sztucznymi warzywami, pełnym antybiotyków mlekiem, czy mięsem o gąbczastej konsystencji i nijakim smaku. Wokół nas jest sporo ludzi, którzy chcą produkować mięso, ryby, nabiał, kasze i warzywa z myślą nie tylko o zysku. To opowieść o ludziach, którzy szanują ziemię, uprawiają i hodują z myślą o równowadze w przyrodzie i lokalnych tradycjach. Dzięki nim, my konsumenci mamy szansę wybierać.

Jaki jest sens opychania się sztucznie pompowanym pieczywem, kiedy na Targu Pietruszkowym albo u Zosi z Zaczynu można kupić pyszny, niepleśniejący chleb i zjeść jedną solidną kromkę dziennie. Dzięki twórczyniom Targu Pietruszkowego i inicjatywom solidarnych zakupów takim jak np. Lokalny Rolnik każdy może dostarczyć na swój stół wartościowe jedzenie. Wierzę, że zmiana podejścia z masowego kupowania na selektywny wybór i ograniczoną ilość kupowanego i pochłanianego bezrefleksyjnie jedzenia nastąpi kiedyś u większości społeczeństwa. Tego życzę sobie i otaczającemu nas światu. A Was, drodzy Czytelnicy, zostawię z listą miejsc i ludzi, których produkty polecam gorąco.

Targ Pietruszkowy (http://targpietruszkowy.pl) - wspaniała inicjatywa umożliwiająca zakupy prawdziwych, uczciwych produktów. Ceny dosyć wysokie, ich jakość nie pozostawia natomiast żadnych wątpliwości. Targ działa w każdą środę (od 13) i sobotę (od 8).

JeDynie (https://www.facebook.com/JEdynie/) - jedyne gospodarstwo, jakie znam, będące tak otwarte na wszelkie prośby i zapytania o nietypowe jarzyny.

Zaczyn (http://zaczyn.info) - moim zdaniem najlepszy chleb w mieście. Pyszny, pożywny, smakuje wybornie.

Ziołowa Wyspa (http://ziolowawyspa.pl ) - Małgosia jest najlepszą przewodniczką po świecie ziół i dzikich roślin, jaką znam. Produkuje najlepsze octy na świecie i dziwię się, że jeszcze nie zaopatrują się u niej najlepsi szefowie kuchni.

Słodka Manufaktura (http://slodkamanufaktura.com) - nazwa oddaje wszystko, co znajduje się w cukierni Ewki. Uczciwie robione ciasta na maśle i jajkach od szczęśliwych kur. Raj dla słodkolubków i deserowych hedonistów.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.