Dobre smaki na dobry początek biesiadowania [PLEBISCYT]
Smaki Małopolski 2015. Nasz plebiscyt trwa. Wciąż mają Państwo wpływ na ostateczny kształt listy 27 najlepszych restauracji Krakowa. SMS-y można wysyłać do 28 września.

Boczek jest glazurowany miodem. Chrupiący. I swojski. Z delikatnymi przegrzebkami oraz puree z jagód i jabłka tworzy połączenie wybuchowe. Eksplozję wzmacnia piklowana marchewka i pianka cytrynowa. Tak przemyślanego startera nie powstydziłby się nawet Hitchcock, bo po tak podanych w Zielonej Kuchni małżach św. Jakuba napięcie może tylko rosnąć.
I tak powinno się myśleć o przystawkach proponowanych w naszych plebiscytowych restauracjach. By rozpalały wyobraźnię i były zapowiedzią doskonałej kulinarnej podróży. Tak jak ślimaki po prowansalsku w Szarej, papryczki jalapeno w Manzanie czy roladki z bakłażana nadziewane serem provolone w Corleone.
Znam i takich, którzy dla ośmiornicy, podawanej na miły początek w ZaKładce, są w stanie pokonać kilkanaście kilometrów. Morskiemu drapieżnikowi towarzyszą pieczona papryczka i bretońskie salami.
Teraz czas na Państwa. Mogą Państwo wskazać swoich kulinarnych faworytów, których listę publikujemy obok. Na wybranych kandydatów do tytułu „Smaki Krakowa 2015” można głosować, wysyłając SMS-y, przez stronę www.dziennikpolski24.pl i za pośrednictwem aplikacji na portalu Facebook.
Jeżeli chcą Państwo wysłać SMS, mają Państwo czas do 28 września.
Wystarczy wpisać numer swojego kandydata. Jeden wysłany SMS to 10 punktów w plebiscycie na daną kandydaturę.
Głosowanie internetowe trwa do jutra, 21 września. Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii. Przejdą one do III etapu plebiscytu. Wybierzemy w nim laureatów i przyznamy Grand Prix.
Zadecyduje ostatecznie kapituła, uwzględniając sumę głosów. Podejmując tę decyzję, będzie się kierować zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach decydować będą oddane głosy.