Dobra kasza

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Dobra kasza

Dominika Wójciak

Informacje o dobroczynnym działaniu kaszy jaglanej dotarły już chyba do każdego. Nie każdy jednak zdołał uczynić z tej wiedzy praktyczny użytek.

Tym, którym jeszcze się nie udało, spieszę z pomocą, bo szklanka ugotowanej jaglanki w try miga może zamienić się w pyszny obiad. Wystarczy dobre pesto, dużo warzyw i nieco ziół. Zanim przejdę do przepisu dam kilka porad, jak kaszę ugotować, by była smaczna, nie gorzka i sypka. A więc po kolei.

Kaszę jaglaną przed gotowaniem najlepiej uprażyć. Co to znaczy? Ano nic innego jak powolne podgrzewanie ziaren na średnim ogniu. Prażąc należy pilnować, by nie zmieniła koloru, a tylko lekko się ogrzała. Kasza przypieczona i rumiana będzie gorzka, sucha i niesmaczna.

Uprażona właściwie jaglanka powinna przyjemnie, orzechowo pachnieć. Uprażoną kaszę należy przesypać na drobne sito i przelać wrzątkiem, a następnie dokładnie wypłukać pod strumieniem gorącej wody. Wypłuczemy w ten sposób wszystkie pyłki i zanieczyszczenia, które niekorzystnie wpływają na jej smak.

Wypłukaną jaglankę należy przełożyć z powrotem do garnka razem z ½ łyżeczki soli, łyżką oleju lub masła i zalać taką ilością wrzątku, by woda sięgała około 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Na tym etapie można dodać ulubione przyprawy, takie jak anyż, kmin, kolendra, cynamon, kardamon, kurkuma lub imbir.

Po przykryciu garnka pokrywką należy ustawić go na średnim ogniu i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie koniecznie trzeba wyłączyć palnik i odstawić kaszę na min. 10 minut lub do ostygnięcia pod przykryciem. Tuż przed podaniem wystarczy rozbić jaglankę widelcem, tak by przypominała konsystencją kuskus. Tyle!

KUSKUS Z JAGLANKI Z PIECZONYMI POMIDORKAMI

Składniki: 6-8 porcji: 2 szklanki (400 g) ugotowanej kaszy jaglanej, 3-4 łyżki klasycznego pesto bazyliowego, 500 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka płynnego miodu, ½ łyżeczki suszonego oregano, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 bulwy kopru włoskiego, 4 łyżki orzeszków piniowych, 200 g sera koziego, 2 garści liści bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Pesto wymieszaj z ugotowaną na sypko kaszą. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg). Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na blasze, przeciętą stroną do góry. Skrop je miodem, posyp solą, oregano i skórką cytrynową. Na końcu skrop pomidorki 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 30 minut. Upieczone wystudź, dodaj do jaglanego kuskusu i wymieszaj. Koper włoski umyj, obierz z zewnętrznych warstw i pokrój w cieniutkie paseczki, dodaj do kuskusu.

Na talerze wyłóż porcję kuskusu z pomidorkami. Posyp porwanymi liśćmi bazylii. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.