Dobra karma przy Krupniczej, czyli świeżo, zdrowo i bezpretensjonalnie

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Szozda/Polskapresse
Katarzyna Kachel

Dobra karma przy Krupniczej, czyli świeżo, zdrowo i bezpretensjonalnie

Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Do 31 sierpnia to Państwo zgłaszacie restauracje, które mogą przejść do drugiego etapu konkursu. Jeśli uzasadnicie kandydatury w przekonujący sposób, macie szansę dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Byli rozgarnięci. Przynajmniej na tyle, by zakładając Karmę kupić jeden z najlepszych ekspresów do kawy. Ziarna przez dwa lata sprowadzali z Anglii, cały czas szkoląc się w metodach parzenia i fascynując nowymi gatunkami. Pasja kawiarska doprowadziła do zakupu pieca i uruchomienia własnej palarni. I tak dziś, przy ulicy Krupniczej i św. Wawrzyńca, dostać można jedną z lepszych filiżanek małej czarnej w mieście.

„Do kawy koniecznie weźcie sobie deser, tartę z sezonowymi owocami lub naleśnik na słodko z bananem i syropem klonowym” – radzi pan Jacek, który zgłosił Karmę do plebiscytu. „Warto zamówić tu także humus, podawany z grzankami z pieczywa, które wypiekane jest na miejscu, oraz omlet z grillowanymi warzywami. Palce lizać”.

Karma dla pana Jacka to miejsce ważne także dlatego, że wegetariańskie, a nawet wegańskie. „Do tego menu zmienia się codziennie, a produkty są zawsze świeże i kupowane od okolicznych chłopów. To lubię”!

Karma zrodziła się z pasji i wiary, że tego typu miejsce jest na kulinarnej mapie Krakowa potrzebne. W ubiegłym roku lokal znalazł się wśród zwycięzców naszego plebiscytu. Jak będzie w tym?

Cel konkursu jest prosty. Chcemy po raz drugi wyróżnić i nagrodzić lokale, które mają mądrze przemyślaną, ale i zaskakującą kartę. Takie, które dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią zadziwić nowatorskimi rozwiązaniami. Te wierne tradycji, jak i takie, które traktują zaplecze kuchenne niczym laboratorium z prawdziwego zdarzenia.

Jeśli macie Państwo swoje ulubione restauracje, które chętnie polecilibyście znajomym, napiszcie nam o tym, uzasadnijcie swój wybór. Czekamy na propozycje. Zgłoszenia można wysyłać na adres smaki@dziennik.krakow.pl drogą elektroniczną: poprzez formularz dostępny na stronie internetowej www.dziennik polski24.pl, oraz listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem „Smaki Krakowa 2015”. Start – dziś, koniec pierwszego etapu – 31 sierpnia 2015 r. do godziny 10.59.59.

Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, kapituła dokona nominacji do II etapu – głosowania.

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.