Do chleba

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Do chleba

Dominika Wójciak

Czy wiecie krakowianie, gdzie kupić najlepszy chleb w mieście? Ja wiem i nawet Wam powiem, bo od kiedy znam Zosię z Zaczynu oraz twórców Pochlebstwa pieczywo znowu zaczęło gościć na moim stole.

Po chleb sięgam z umiarem, bo jestem wierna zasadzie, że łakocie, także te w postaci chrupiącego, pysznego chleba trzeba sobie dozować. Wtedy smakują jeszcze lepiej. Zamiast więc opychać się na co dzień byle jakim chlebem raz na jakiś czas kupuję bochen od Zośki albo z Pochlebstwa i jestem szczęśliwym człowiekiem. Jako, że akurat na weekend mam zaplanowane chlebowe zakupy zostawię Wam kilka pomysłów na pastę do chleba.

Najlepsze chlebowe adresy:

ZACZYN (piekarnia powstaje na Dębnikach) polecam śledzić wydarzenia na bieżąco, na otwarcie prognozuję kolejki rodem z PRL-u https://www.facebook.com/zaczyn.info/

POCHLEBSTWO - piekarnia i sklep w Krakowie, ul. Romanowicza 5/7b https://www.facebook.com/search/top/?q=pochlebstwo

P.S. Uwaga, chleby o których mowa schodzą dosłownie jak najświeższe bułeczki, polecam zatem kontakt telefoniczny lub fejsbukowy w celu zamówienia odpowiedniej ilości chleba przed udaniem się na drugi koniec miasta na chlebowe zakupy, może się bowiem okazać, że chleba już nie ma.

Marchewkowa pasta do chleba z majerankiem i słonecznikiem

Składniki: 5 marchewek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 100 g ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego majeranku, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Marchewki i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Czosnek przełóż do garnka razem z masłem i powoli rozpuść, aż czosnek zacznie pachnieć. Dodaj marchewki, ½ łyżeczki soli i przesmaż 5 minut. Dolej 100 ml wody, przykryj garnek pokrywka i duś marchewki do miękkości.

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Słonecznik wysyp na blachę i praż w piekarniku 20 minut.

Maślane marchewki zmiksuj na pastę z uprażonym słonecznikiem. Dopraw majerankiem i pieprzem. Podawaj jako pastę do chleba.

Pasta z wędzonej makreli

Składnik: 1 wędzona makrela, 100 g tłustego, wiejskiego twarogu, 1 łyżka tartego chrzanu, 2 dymki, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Makrelę przedziel na pół, usuń kręgosłup i delikatnie oddziel dłońmi mięso od ości. Od mięsa oddziel też ciemnoszary tłuszcz, który jest gorzkawy i niesmaczny. Mięso rozgnieć widelcem razem z twarogiem i chrzanem. Dodaj posiekaną drobno dymkę i dopraw pastę solą i pieprzem. Podawaj na opieczonych kromkach z rzodkiewką albo ogórkiem, także kiszonym.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.