Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł
Takie dane podaje Krajowy Rejestr Długów. W Polsce najwięcej do spłacenia ma firma z pow. włocławskiego.
- Małe, rodzinne piekarnie walczą o przetrwanie, ale nie mają szans wygrać rywalizacji z dużymi podmiotami, które przygotowują towar na skalę przemysłową - mówi piekarz, który taką walkę przegrał. - Niektórzy próbują do końca. Np. biorą mąkę od dostawców, którzy godzą się na wydłużony termin płatności, a potem nie mają z czego za nią zapłacić nawet jeśli decydują się na kolejne kredyty. I wcale nie dlatego, że mąka kosztuje za dużo. Piekarzy dobijają rosnące koszty energii i pracy oraz spadek spożycia pieczywa.
Jakich branż w największym stopniu dotyka problem zaległości płatności? Czytaj w dalszej części artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.