Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł

Czytaj dalej
Fot. Pawel Lacheta
Lucyna Talaśka-Klich

Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł

Lucyna Talaśka-Klich

Takie dane podaje Krajowy Rejestr Długów. W Polsce najwięcej do spłacenia ma firma z pow. włocławskiego.

- Małe, rodzinne piekarnie walczą o przetrwanie, ale nie mają szans wygrać rywalizacji z dużymi podmiotami, które przygotowują towar na skalę przemysłową - mówi piekarz, który taką walkę przegrał. - Niektórzy próbują do końca. Np. biorą mąkę od dostawców, którzy godzą się na wydłużony termin płatności, a potem nie mają z czego za nią zapłacić nawet jeśli decydują się na kolejne kredyty. I wcale nie dlatego, że mąka kosztuje za dużo. Piekarzy dobijają rosnące koszty energii i pracy oraz spadek spożycia pieczywa.

Jakich branż w największym stopniu dotyka problem zaległości płatności? Czytaj w dalszej części artykułu.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Lucyna Talaśka-Klich

Kieruję wspaniałym zespołem dziennikarzy, którzy rozkłada gospodarkę na czynniki pierwsze i tłumaczy Czytelnikom w jaki sposób ekonomia wpływa na życie przeciętnego Kowalskiego. Moim konikiem jest rolnictwo. Konie także są moją pasją, szczególnie huculskie i rasy wielkopolskiej.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.