Dietetyk Joanna Reizer: Potrawy świąteczne przygotowane w domu będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze

Czytaj dalej
Fot. Piotr Krzyżanowski/Polska Press Grupa
Agata Flak

Dietetyk Joanna Reizer: Potrawy świąteczne przygotowane w domu będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze

Agata Flak

O świątecznych potrawach rozmawiamy z Joanną Reizer, dietetykiem z Centrum Dietetycznego NutriPoint w Rzeszowie.

Na święta Bożego Narodzenia kupujemy coraz więcej gotowych potraw. Czy te kupione będą tak samo wartościowe jak zrobione w domu?

Zdecydowanie lepiej świąteczne potrawy i ciasta przygotować samodzielnie. Przed świętami gotowe wyroby przygotowywane są masowo, co może obniżać ich jakość. Przygotowując samodzielnie potrawy, mamy wpływ na rodzaj użytych składników, możemy wybierać te o najwyższych walorach zdrowotnych, zmniejszyć udział cukru i tłuszczu w potrawach, żeby były lżejsze, nie tracąc przy tym na smaku. Jednocześnie możemy kontrolować rodzaj obróbki cieplnej, nie rozgotowywać potraw, unikać smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu.

W dalszej części rozmowy m.in.:

  • w których produktach jest najwięcej chemii
  • jak nasz organizm reaguje na przetworzoną żywność
  • czy konserwanty dodawane do wędlin są rakotwórcze

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Agata Flak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.