Kobiety ciężarne powinny dostarczać organizmowi 2800 kcal na dziennie. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na urozmaicenie posiłków. Bardzo ważne jest dostarczenie wysokowartościowego biologicznie białka.
Niedobór kwasu foliowego i żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Ważnym minerałem jest też wapń, na który zapotrzebowanie w ciąży wzrasta do 1200 mg na dobę.
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka u płodu. Najlepszym ich źródłem są oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oraz ryby morskie.
Jakie produkty warto jeść w czasie ciąży? Które witaminy i minerały są kluczowe? Przeczytaj
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.