Deser narodowy

Czytaj dalej
Fot. Fot. DOMINIKA WÓJCIAK
Dominika Wójciak

Deser narodowy

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Ostatnie wieści zdominowała drużyna narodowa oraz jej występ na Euro 2016. Występ historyczny, rozpoczęty zwycięstwem w całkiem niezłym, jak twierdzą eksperci, stylu, sprawił, że pokłady optymizmu i szalonej piłkarskiej radości ogarnęły tłumy.

Zanim więc nie daj Boże styl ulegnie modyfikacji, a rozbudzone nadzieje zostaną pogrzebane, w co absolutnie nie śmiem wierzyć, trzeba cieszyć się z dokonań naszych piłkarzy i wspierać ich w każdy z możliwych sposobów.

Moja znajoma na ten przykład podczas zwycięskiego meczu oddała się zwyczajowemu treningowi biegowemu. I choć biegała absolutnie nie po to, żeby identyfikować się z biegającymi po boisku piłkarzami, po treningu przypieczętowanym zwycięstwem (albo odwrotnie, jak kto woli) rozentuzjazmowany małżonek przykazał wspomnianej znajomej, iż teraz powinna solidarnie biegać podczas każdego spotkania reprezentacji, widocznie bowiem przynosi to szczęście.

Jakkolwiek w kwestii szczęścia mam nieco odmienne podejście, wyznaję zasadę, że z reguły sprzyja ono lepiej przygotowanym. Zwycięstwa reprezentacji nie doszukuję się także w konsumowanym podczas meczu deserze w barwach narodowych.

Mimo mej rozsądnej dawki sceptycyzmu, oprawionej zimną kalkulacją, sama nie oparłam się swoistej piłkarskiej euforii, czego dowodem niech będzie ten tekst, nijak kulinarny. I teraz muszę, bo sobie przecież ewentualnej porażki nie wybaczę, na każdy mecz reprezentacji przygotowywać zwycięski deser. Dobrze choć, że to deser, a nie na przykład kapustka... Zanim więc zasiądę kolejnego wieczoru przed telewizorem, rozkruszę białą bezę nad dojrzałymi, soczyście czerwonymi truskawkami nucąc pod nosem: „Polska, biało-czerwoni”.

DESER NARODOWY

2 porcje

Składniki:

200 g słodkich, dojrzałych truskawek + kilka sztuk do dekoracji,

200 ml śmietanki kremówki,

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 procent tłuszczu

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki umyj, usuń szypułki i rozgnieć widelcem. Rozłóż do dwóch pucharków.

Śmietankę ubij na sztywno i ubitą delikatnie wymieszaj z jogurtem. Dodaj też pokruszoną bezę. Przygotowując deser, możesz pominąć jogurt, ale bita śmietana z jego dodatkiem jest lekko kwaskowa i cudownie równoważy słodycz bezy. Krem z bezą wyłóż na truskawki i udekoruj całymi owocami.

Podawaj od razu!

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.