W XIX wieku głównym składnikiem potraw na stołach mieszkańców ziemi mogileńskiej były przetwory zbożowe. Potrzeby w tym zakresie zaspokajały młyny wodne i wiatraki.
Pierwsze młyny wodne zbudowano w XII w. na Śląsku, a wiatraki w końcu XIII w. na Pomorzu, upowszechnione w innych dzielnicach od XVI w. Stanowiły one podstawowe narzędzie przemiału zbóż. W powiecie mogileńskim w pierwszej połowie XIX
wieku pracowało 60 wiatraków i 20 młynów wodnych. W obrębie dzisiejszej wsi Goryszewo, na rzece o nazwie Panna, znajdowały się cztery młyny wodne.
Czytaj więcej w pełnej wersji artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.