Czas na majówkę

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Czas na majówkę

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Nie mam już siły do zimy w kwietniu! Nie mam ochoty na zimowe potrawy! Chce mi się szparagów, pędów groszku, chmielu, fiołków, młodej rukwi, soku z brzozy i botwinki. Marzy mi się rabarbar. Przygotowany w prosty sposób, zapieczony z anyżem i miodem, posypany prażonymi migdałami i podany z kleksem kokosowej śmietanki.

Na przekór kwietniowym przeplatankom pogodowym zamierzam walczyć z mało majową aurą za oknem. Pomoże mi w tym rabarbar, przygotowany właśnie w taki sposób. Niech wam się także majówka rabarbarem zarumieni!

PIECZONY RABARBAR

(4 porcje)

Składniki:

8 łodyg rabarbaru, 1 łyżka drobno startego imbiru, 1 gwiazdka anyżu rozgnieciona w moździerzu, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, 50 g jasnego cukru trzcinowego

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (grzanie góra i dół). Rabarbar myjemy i kroimy w dosyć grube plastry. Mieszamy z imbirem, anyżem, skórką i sokiem z pomarańczy, wysypujemy na blachę i posypujemy cukrem. Zapiekamy 30 minut.

Gorący rabarbar podajemy z lodami śmietankowymi, z bitą śmietaną albo z łyżką jogurtu naturalnego.

Młody rabarbar nie wymaga obierania, jego skórka jest cienka i delikatna, a co więcej, ma piękny nasycony, różowy kolor.

TIRAMISU RABARBAROWE

(4 porcje)

Składniki:

500 g rabarbaru (4-6 łodyg), sok i skórka z 2 pomarańczy, 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), 8 łyżek jasnego cukru trzcinowego, 4 jajka, 250 g mascarpone, 120 g podłużnych biszkoptów, 50 g pokruszonych płatków migdałów

Rabarbar umyj i pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Wymieszaj z cukrem, skórką pomarańczową i 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zagotuj i gotuj przez około 15 minut, tak by rabarbar był miękki, ale by kawałki pozostały w całości. Wystudź.

Białka ubij na sztywną pianę. W dużej misce połącz żółtka z 4 łyżkami cukru. Ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieraj żółtka ok. 6 minut, aż zmienią się w puszystą masę. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ucieraj masę jeszcze 4 minuty, aż lekko przestygnie, wtedy, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec delikatnie w trzech turach wmieszaj białko.

Biszkopty maczaj szybko w soku z pomarańczy i układaj jeden obok drugiego na płaskim naczyniu o wymiarach 20 x 22 cm. Możesz też przygotować deser w pojedynczych pucharkach. Na biszkoptach ułóż warstwę rabarbaru i około 2-centymetrową warstwę kremu. Nałóż kolejną warstwę, tak by ostatnią stanowił krem. Zawiń naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Podawaj schłodzone posypane płatkami migdałów.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.