Czas na majówkę
Życie ze smakiem. Nie mam już siły do zimy w kwietniu! Nie mam ochoty na zimowe potrawy! Chce mi się szparagów, pędów groszku, chmielu, fiołków, młodej rukwi, soku z brzozy i botwinki. Marzy mi się rabarbar. Przygotowany w prosty sposób, zapieczony z anyżem i miodem, posypany prażonymi migdałami i podany z kleksem kokosowej śmietanki.
Na przekór kwietniowym przeplatankom pogodowym zamierzam walczyć z mało majową aurą za oknem. Pomoże mi w tym rabarbar, przygotowany właśnie w taki sposób. Niech wam się także majówka rabarbarem zarumieni!
PIECZONY RABARBAR
(4 porcje)
Składniki:
8 łodyg rabarbaru, 1 łyżka drobno startego imbiru, 1 gwiazdka anyżu rozgnieciona w moździerzu, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, 50 g jasnego cukru trzcinowego
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (grzanie góra i dół). Rabarbar myjemy i kroimy w dosyć grube plastry. Mieszamy z imbirem, anyżem, skórką i sokiem z pomarańczy, wysypujemy na blachę i posypujemy cukrem. Zapiekamy 30 minut.
Gorący rabarbar podajemy z lodami śmietankowymi, z bitą śmietaną albo z łyżką jogurtu naturalnego.
Młody rabarbar nie wymaga obierania, jego skórka jest cienka i delikatna, a co więcej, ma piękny nasycony, różowy kolor.
TIRAMISU RABARBAROWE
(4 porcje)
Składniki:
500 g rabarbaru (4-6 łodyg), sok i skórka z 2 pomarańczy, 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), 8 łyżek jasnego cukru trzcinowego, 4 jajka, 250 g mascarpone, 120 g podłużnych biszkoptów, 50 g pokruszonych płatków migdałów
Rabarbar umyj i pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Wymieszaj z cukrem, skórką pomarańczową i 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zagotuj i gotuj przez około 15 minut, tak by rabarbar był miękki, ale by kawałki pozostały w całości. Wystudź.
Białka ubij na sztywną pianę. W dużej misce połącz żółtka z 4 łyżkami cukru. Ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieraj żółtka ok. 6 minut, aż zmienią się w puszystą masę. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ucieraj masę jeszcze 4 minuty, aż lekko przestygnie, wtedy, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec delikatnie w trzech turach wmieszaj białko.
Biszkopty maczaj szybko w soku z pomarańczy i układaj jeden obok drugiego na płaskim naczyniu o wymiarach 20 x 22 cm. Możesz też przygotować deser w pojedynczych pucharkach. Na biszkoptach ułóż warstwę rabarbaru i około 2-centymetrową warstwę kremu. Nałóż kolejną warstwę, tak by ostatnią stanowił krem. Zawiń naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Podawaj schłodzone posypane płatkami migdałów.