Curry was rozgrzeje

Czytaj dalej
Fot. Matthew Mead
Ania Starmach

Curry was rozgrzeje

Ania Starmach

Jeśli curry kojarzy wam się z żółtym proszkiem, którego nagminnie używano na początku lat 90., to dzisiejsze przepisy otworzą was na nowe doznania smakowe. Curry to nie jedna potrawa, ale sposób przygotowania dań.

Składniki dobierać możecie prawie dowolnie, podstawą jest pasta curry. Najlepiej jeśli samodzielnie utrzecie ją w moździerzu. Potrzebne są: imbir, czosnek, chili, kurkuma, kolendra i wiele innych aromatycznych składników! Warto się w nie zaopatrzyć w ilościach hurtowych, bo curry uzależnia!

Dyniowe curry

Składniki: 4 cm świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren kolendry, szczypta chili, pieprz cayenne, sól, pieprz, 1 papryczka chili, 2 szalotki, duża szczypta kurkumy, 400 g dyni hokakido, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 obrane ze skórki pomidory, 300 ml mleczka kokosowego, 200 ml bulionu warzywnego, ryż jaśminowy do podania, świeża kolendra.
Przygotowanie: W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojone chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut, dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz, gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.

Curry z ananasem i kaczką

Składniki: Pasta curry: 3 cm imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 2 papryczki chili, 1 łyżka sosu rybnego, 1 pęd trawy cytrynowej, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, szczypta nasion kolendry, szczypta kuminu, skórka z ½ limonki, 1 szczypta kurkumy, 1 szczypta słodkiej papryki.
Pozostałe składniki: Szczypta przyprawy 5 smaków, 1 łyżka cukru trzcinowego, 500 ml mleczka kokosowego, 200 ml pomidorków koktajlowych, pół ananasa, 2 piersi z kaczki, 1 ugotowana kukurydza.
Przygotowanie: Piersi kaczki natnij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków, obsmaż na patelni, a następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 8-10 minut, po upieczeniu daj kaczce odpocząć przez kilka minut, a następnie pokrój w plastry.
Wszystkie składniki pasty curry umieść w blenderze i miksuj, aż otrzymasz gładką konsystencję.
W woku lub na głębokiej patelni zagrzej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry (jeśli nie lubisz ostrych potraw dodaj połowę ilości). Do mleczka dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, pomidorki i ziarna kukurydzy. Całość gotuj na małym ogniu około 15 minut. Tuż przed podaniem dodaj do potrawki plastry kaczki, podawaj z ryżem lub ciecierzycą.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.