W zeszłym tygodniu jedna z sieci małych marketów sprzedawała cukier w promocyjnej cenie 1,69 zł za kilogram. Takich cen nie było w mieście od wielu lat. Promocja wprawdzie się skończyła i za torebkę „słodkiego zabójcy” trzeba już płacić 1,99 zł, ale to i tak wyjątkowo niska cena.
Ostatnio tak tani cukier był w łódzkich sklepach w 2014 roku, gdy również w większości marketów kosztował poniżej 2 zł.
Właściciel małego sklepu przy ul. Legionów, który cukier kupuje wprost od producenta, również za kilogram żąda 1,99 zł.
- Teraz jest duży popyt, bo ludzie szykują wypieki naświęta, a cena do zakupów zachęca, ale cukier jeszcze może stanieć, tyle że po Wielkanocy, bo od jesieni Unia Europejska przestała rządzić jego produkcją i nie będzie już żadnych ograniczeń - zapowiada.
W dalszej części artykułu m.in.:
* Gdzie cukier można kupić najtaniej
* Dlaczego ceny cukru spadają
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.